Keşküle neden keşkül-ü fukara denmiş? Osmanlı'da keşkül kültürü

Keşkül
Keşkül

Osmanlı'dan günümüze hala severek yediğimiz özellikle yaz ayların serin, doyurucu ve hafif tatlısı keşkül! Peki keşkül ismi nereden geliyor olabilir? Keşküle neden keşkül-ü fukara deniyordu? Keşkül nasıl yapılır? gibi soruların cevapları için Lokmacığınız yine burada!

Keşkül ne demek?

Keşkül, hindistan cevizi kabuğundan yapılan derviş çantalarına verilen addır. Dervişler bu çantalarını yanlarına alır ve diyar diyar dolaşırlarmış. "Lokmacım derviş çantalarıyla keşkülün ilgisi ne peki?" dediğinizi duyar gibiyiz. O halde gelin keşkül kültürünün nasıl harika bir tatlıya dönüştüğünü anlatalım.

Derviş çantaları ile keşkülün ne ilgisi var?

Farklı tarikat mensuplarının kibri yok etmek ve nefsi terbiye etmek amacıyla dilenme taslarına ve çanaklarına keşkül denirdi. Dilenme, İslam kültüründe pek hoş karşılanmayan bir davranış olduğu için dervişler bu şekilde nefislerini terbiye ederler ve tasavvuf basamaklarını tırmanırlardı.

Peki dervişler dilendikleri paraları ne yapıyorlardı?

Dervişler dilenmeleri bittiğinde tüm parayı Osmanlı'da halkın fakir kısmına yardım amacıyla kurulan imarethanelere bağışlıyorlarmış. İmarethaneler ise elde edilen bu parayla keşkül tatlısı yapıyor ve fukaraya dağıtıyormuş.

İşte keşkül tatlısının arkasında yatan tasavvufî bakış açısı!

Günümüzde keşkül yalnızca badem ile yapılsa da Osmanlı devrinde içerisine doyuruculuğunu artırmak için pek çok malzeme ekleniyormuş. Badem, ceviz ve bol bol fıstıkla yapılan bu tatlı yine keşkül denen kaplarla halka ikram ediliyormuş.

Keşkülün bu harika hikayesinden sonra gelelim Lokmacığınızın keşkül tariflerine...

Keşkül nasıl yapılır?

Yaz aylarında Lokmacığınızın hafif mi hafif keşkül tarifini denemeyen kaldıysa sizleri hemen şöyle alalım! Tatlı ihtiyacınızı yüzyıllardır lezzetini koruyan keşkül ile bastırın. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Fındıklı keşkül

Badem sevmeyenler için Lokmacığınızdan keşkül tarifine güncelleme! Herkes badem sevmeyebilir bu yüzden keşkül tarifini bir de fındıkla denedik. Bizce harika oldu. Siz de bu tarifi ister badem ister fındık hatta isterseniz de antep fıstığı ile deneyebilirsiniz.