Sağlığımız için küçük mucize: Kestane

Sağlığımız için küçük mucize: Kestane
Sağlığımız için küçük mucize: Kestane

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte her yerden "Kestane kebap yemesi sevap" seslerini duymaya başladık. Lezzetiyle yedikçe yediren ve kokusuyla bile kendimizden geçmemizi sağlayan bu meyve, C, B, B1, B2, B6, B9, A, E vitamini, kalsiyum, magnezyum ve potasyum açısından zengin. "Peki içerisinde bu kadar vitamin ve mineral barındıran bu gıdanın faydaları neler?" Gelin birlikte inceleyelim.

Hücre hasarının azaltıyor

Antioksidan yönünden oldukça zengin olan kestane, bu sayede hücre hasarını azaltmaya yardımcı oluyor. Yaşlanma sürecini yavaşlatmada ve hastalıklara karşı korumada etkili olan bu meyve, vücutta bulunan zararlı mikrooganizmaları yok ediyor.

Sindirim sağlığını destekler

Lif açısından zengin olan kestane, sindirim sağlığının olumlu etkilenmesine yardımcı oluyor. Kabızlık sorunlarından bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine kadar sindirimle alakalı sorunlarda büyük rol oynayan bu gıda, çiğ tüketildiğinde ise ishal gibi bazı olumsuzlukları beraberinde getiriyor.

Kansere karşı savaşçı

İçerisinde yer alan ellajik asit, kanser hücreleriyle savaşıyor. Yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan veriler özellikle kolon, prostat ve meme kanseri gibi kanser türlerini ortadan kaldırmada etkili olduğunu söylüyor. Ancak bilim dünyasında hala araştırılmaya devam eden bir konu olduğu için kullanmadan önce doktorunuza danışmanızda büyük fayda var.

Kalp sağlığını korur

Doymamış yağ asitleri ve doymamış yağlar yönünden zengin olan kestane, kalp sağlığınızı korumak için iyi bir seçenek. Ayrıca kolesterol seviyelerinin dengede kalması için de büyük çaba harcayan bu besin, içerisinde barındırdığı fenoller ve flavonoidler sayesinde kardiyovasküler hastalıkların oluşmasına engel olmakta.

İltihabı yok ediyor

Serbest radikal hasarından dolayı vücudumuzda oluşan iltihaplanmalara çözüm olan kestane, bunu içerisinde barındırdığı C vitamini, gallik asit, ellagik asit ve polifenoller sayesinde yapıyor. Ayrıca tüm bu saydığımız vitamin ve asitler vücudumuzu farklı hastalıklara karşı da koruyor.