Ketojenik beslenme faydalı mı ve sizin için doğru bir beslenme şekli mi?

Ketojenik beslenme
Ketojenik beslenme

Düşük karbonhidratlı beslenme şekli günümüzde oldukça popüler ve internette de en çok aratılan beslenme şekillerinden biri. Kilo vermeye yardımcı olduğu, Tip-2 diyabeti tersine çevirdiği yönünde bazı araştırmalar mevcut olsa da bu beslenme şekli herkese uygun mu?

Kısaca karbonhidrat

Yiyecek ve içecekler 3 makro besinden oluşur. Yağ, protein ve karbonhidrat. Karbonhidratlar vücudumuz ve beynimiz için enerji sağlar.

Peki tüm karbonhidratlar aynı mıdır?

Karbonhidratları "basit" ve "karmaşık" olarak ikiye ayırabiliriz.

Basit olan karbonhidratlar meyvelerden, şeker içeren içeceklerden ve tatlılardan gelir. Basit molekül yapıları ile hızla parçalanırlar ve insülin direncimizi hızla yükseltirler.

Karmaşık karbonhidratlar ise kısaca bakliyatlar ve bazı sebzelerden ibarettir. Daha karmaşık yapıda oldukları için vücutta yavaş parçalanırlar ve kan şekerini düzenli seviyede tutarlar. İnsülini birden yükseltmedikleri için de uzun süre tok tutarlar.

Düşük karbonhidrat diyeti

Adından da anlaşılacağı gibi bu diyette günlük hayatta aldığınız karbonhidratları sağlıklı protein ve yağlarla değiştirirsiniz. Elbette düşük miktarda sağlıklı karbonhidrat almaya da devam edilir. Artık uzmanların birçoğu sağlıklı yağların karbonhidratlardan çok daha iyi bir enerji verici olduğunu savunuyor.

Düşük karbonhidrat diyeti ketojenik diyet ile karıştırılmamalıdır. Ketojenik diyette günlük alınabilecek karbonhidrat miktarı 20-50 gr arasıdır ve bu da yalnızca iki dilim ekmek eder.

Düşük karbonhidrat diyetinde ise günlük 130 grama kadar karbonhidrat alınabilir. Ancak elbette sağlıklı karbonhidratlardan!

Düşük karbonhidrat diyeti benim için doğru bir yol mu?

Yapılan araştırmalar şunu gösteriyor ki, eğer insülin direnci rahatsızlığınız ya da Tip-2 diyabetiniz varsa düşük karbonhidratlı beslenme şekli bu hastalıklarınızı tersine çevirmede oldukça büyük bir yardımcıdır. Yapılan bir araştırmayı da sizlerle paylaşalım:

Bu beslenme şekli herkes için uygun olmayabilir!

Uzmanlar bazı insanların karbonhidrat yemeyi bırakırlarsa kabızlık, baş ağrısı, mide bulantısı ve yorgunlukla karşılaşacaklarını söylüyor. Bu yüzden eğer bu şekilde beslenmeye başlayacaksanız mutlaka bir uzmana danışmalısınız!