Kiren, turna yemişi, cranberry ya da kızılcık... Nedir ve faydaları nelerdir?

Turna yemişi
Turna yemişi

Ülkemizin Karadeniz kesimlerinde 'kiren' olarak bilinen cranberry meyvesini belki de birçoğumuz kurutulmuş şekilde biliyoruz. Ancak bu meyve taptaze olduğu zaman tadına doyum olmaz. Lezzetinin yanında faydaları ve kullanım alanı da çok geniş olan bu küçük kırmızı tanecikleri birlikte daha yakından tanıyalım!

Kiren nedir?

Bazı yörelerde kiren olarak adlandırılan kızılcık, yaban mersini ile aynı aileden gelen ve bodur yer bitkilerinde yetişen çok lezzetli bir meyvedir.

Özellikle marketlerde cranberry adı ile kurutulmuş versiyonları satılan bu meyvenin tahmin edemeyeceğiniz kadar çok faydası var. Tazesini bulmak da oldukça zor.

Turna yemişi nerelerde yetişir?

Genel olarak baktığımızda Kuzey yarım kürede Asya ve Avrupa ülkelerinde yetişen bu bitki ülkemizde Kastamonu'dan başlayıp Doğu Karadeniz bölgesini de içine alan kısımda yetişir.

Kızılcık nerelerde kullanılır?

Kızılcık Karadeniz Bölgesi'nde özellikle marmelat ve reçel yapımında kullanılsa da İngiltere ve Amerika'da daha çok yılbaşı zamanları hindi sosu olarak kullanılmakta. Yani daha çok yemeklerde kullanılıyor. Eğer kızılcık reçelinin tadına bakmadıysanız şiddetle öneriyoruz!

Kızılcığın faydaları

Hücre yenilenmesine katkı sağlar.
Enfeksiyonlara iyi gelir.
Kanserden korumaya yardımcıdır.
Diyabeti ve kolesterol yüksekliğini önler.
Vücudun direncini artırır.
İdrar yolu enfeksiyonlarında koruyucudur.
Kan basıncını dengeler.
Ağız içi yaralarına iyi gelir.
Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.