Kış aylarında nasıl beslenilmeli?

Kış aylarında nasıl beslenilmeli?
Kış aylarında nasıl beslenilmeli?

Havaların soğumasıyla birlikte hastalıklar da baş göstermeye başladı. Mevsim değişiklikleriyle beraber gelen halsizlik, yorgunluk ve nezle birçok kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Ancak bağışıklık sistemi kuvvetli olanlar bu tarz hava değişikliklerinden etkilenmiyor. Bilindiği üzere bağışıklık sistemimiz yediklerimizden etkileniyor. Bundan yola çıkarak hazırladığımız bu yazımız kış aylarında hasta olmamak için nasıl beslenmemiz gerektiğine dair ipuçları barındırıyor.

Doğal antibiyotiklerden vazgeçmeyin!

Doğal antibiyotik olarak adlandırılan sarımsak ve soğan kış aylarında bol bol tüketmeniz gereken gıdalar arasında. Enfeksiyonlara karşı doğal koruma sağlayan bu iki değerli gıdayı yemeklerinizden ve salatalarınızdan eksik etmemeniz gerekiyor.

Probiyotik alımına devam edin!

Bağırsaklarınız daha sağlıklı olmasına yardımcı olan probiyotikler, mikroplara karşı koruyucu. Sadece bağırsak sağlığı değil bağışıklık sistemini de destekleyen probiyotikleri yoğurt, turşu, şalgam, kefir gibi gıdalardan temin edebilirsiniz.

Bol bol C vitamini almaya özen gösterin!

Kış denildiğinde akla ilk gelen vitaminler arasında bulunan C vitamini, sadece hasta olunduğunda değil hastalanmadan önce de tüketilmesi gereken vitaminlerden. Greyfurt, portakal, mandalina ve limon gibi C vitamininden zengin olan bu meyveleri günlük tüketmeniz gerekiyor. Enfeksiyonla savaşmanızda en büyük yardımcınız olacak C vitamini, daha sağlıklı bir kış ayı için önem vermeniz gereken bir vitamin.

Baharatlara daha fazla önem verin!

Yemeklere lezzet katması için kullandığımız baharatlar, kış aylarını daha sağlıklı geçirmemiz için bizlere yardımcı oluyor. Özellikle zencefil ve zerdeçal, serbest radikallerin oluşmasında etkili olduğu için hücrelerimizi koruyarak hastalanma olasılığımızı düşürüyor.

Sebze tüketmeye önem gösterin!

Sebzeleri mevsiminde kullanmanız gerektiğine her fırsatta vurgu yapmamız boşa değil. Kış sebzeleri arasında yer alan lahana, pırasa ve kereviz gibi gıdalar, karaciğer temizlenmesinden kalp sağlığına kadar birçok fayda sağlıyor. Bağışıklık sistemini de destekleyen sebzeleri kışın sofranızdan eksik etmeyin.