Kış hazırlıkları başlasın: Tarhana nasıl kurutulur? Tarhana yapımının püf noktaları nelerdir?

tarhana
tarhana

Kış kapıya dayandı. Kış hazırlıkları tüm evlerde başladı. Domates konserveleri, reçeller, turşular hazırlanırken tüm kış sofralarda olmazsa olmazlarımızdan biri olan tarhanalar ne alemde? Soğuk kış günlerinde içimizi ısıtan o enfes çorbaların başını çeken tarhana nasıl kurutulur? Tarhana nasıl yapılır? Bu soruların cevapları için sizi şöyle alalım mı?

Sadece ülkemizde değil, komşu ülkelerde de oldukça sevilen ve yapılan tarhana; farklı şekillerde yapılsa da temelinde yapılışı oldukça benzer. Örneğin dünyanın her yerinde tarhana yapımı için en uygun zaman yaz aylarıdır.

Çünkü tarhanaların doğal yöntemlerle iyice kurutulması gerektiğinden kış ayları bunun için pek de uygun olmayacağından her yaz sonu tüm evlerde ummalı bir şekilde başlayan kış hazırlıklarının en önemli basamağı olan tarhananın tüm püf noktaları Lokmacığınızda.

Tarhana malzemeleri kaliteli olmalı!

Tarhananın en önemli malzemesi yoğurt başta olmak üzere diğer tüm tarhana malzemelerinin kalitesi de oldukça mühim. Malzemeleriniz bozuk veya kalitesiz olduğu takdirde tüm kış sizinle gelecek tarhananız 2-3 ay içerisinde bozulmaya başlayabilir.

Sebzeli doğru haşlamalısınız!

Tarhana malzemeleri söz konusu olduğunda sebzeleri doğru haşlamak en önemli aşamalardan biri. Sebzeleri bol su ile haşlayıp; suyunu iyice süzdürmüyorsanız tarhananızın kıvamı istediğiniz gibi olmayacak. Kıvamı akışkan olan tarhananızı kurtarmak için un ekledikçe de lezzeti bozulacak ve orijinal tarhana tarifinden epey uzaklaşmış olacaksınız.

Tarhana hamurunu dinlendirmelisiniz!

Tarhana hamurunu tuttuktan sonra kurutma işlemine geçmeden önce hamurunuzu 2-3 gün kadar dinlendirmenizde fayda var. Tarhananızda ekşimsi bir lezzet seviyorsanız da bu bekleme süresini kontrollü bir şekilde dilediğiniz kadar uzatabilirsiniz. Tabii tarhana hamurunuzun bozulmasına sebebiyet verecek kadar uzun zamanlar değil...

Bekleme süresi boyunca hamurunuzu kontrol edin!

Tarhana hamurunu bekletirseniz daha iyi bir lezzet yakalayacağınızı söyledik lakin hamurunuzu beklemeye alıp da öylece bırakmak yapabileceğiniz en kritik hatalardan biri olabilir. Tarhana hamurunuzu bekletirken günde 2-3 kez açıp, yoğurmayı unutmayın.

Yarı gölge alanlarda kurutun!

Tarhana yapımı kadar tarhananın nasıl ve nerede kurutulduğu da oldukça önemli detaylardan. Direkt olarak yoğun güneş ışığına maruz bırakacağınız tarhananız içerisindeki tüm mineralleri yitirecektir.

Tarhanaları tamamen kurutun!

Tarhananın kurutulma aşaması oldukça önemli. Tarhananızı yeterince kurutmadan saklama aşamasına geçerseniz küflenmiş tarhanalar ile karşı karşıya kalmanız oldukça olası. Tarhanayı tamamen kurutmak tarhana yapımındaki en önemli basamak diyebiliriz.