Kış hazırlıkları başlasın: Yöresel tarhana çeşitleri

Yöresel tarhana çeşitleri
Yöresel tarhana çeşitleri

Yöresel tarhana çeşitleri yazımızla tarhana nasıl yapılır? Tarhana çeşitleri nelerdir? Nerenin tarhanası meşhurdur? Gibi soruların cevaplarına yanıt bulma vaktiniz gelmiş olabilir... Kışın soğuk günlerinde yatak döşek hastalanıp yataklara düştüğümüzde imdadımıza yetişen sıcacık tarhana çorbasının ana malzemesi olan tarhanayı daha yakından tanımaya ne dersiniz?

İÇİNDEKİLER

Un tarhanası

Ana malzemesi buğday unu ve yoğurt olan un tarhanası Ege bölgesinde oldukça sevilerek tüketilen bir tarhana çeşidi. İçine dilediğiniz gibi aromatik ot ve sebze karıştırarak yapabileceğiniz un tarhanasına bazı bölgelerde ekşi maya, nohut, mercimek, fasulye gibi baklagiller de katıldığı biliniyor.

Uşak tarhanası

Coğrafi işaretli bir tarhana çeşidi olan Uşak tarhanası diğer tarhana çeşitlerinden ayıran en önemli özelliği Uşak'ın kendine has ikliminde 21 gün fermente edilerek ve Uşak-Sivaslı'ya ait Sivaslı biberinin tarhana yapımında yoğun olarak kullanılmasıdır. Uşak tarhanası yoğurt, ekşi maya, nohut, biber ve domates kullanılarak yapılır.

Sakız Tarhanası

İzmir-Seferihisar'da yapılan ve oldukça sevilerek tüketilen sakız tarhanasından yapılmış tarhana çorbasını bir kez içenlerin bir daha unutması epey zor olabilir. Klasik tarhana hamuruna sakız ve karanfil eklenerek yapılan sakız tarhanası, tereyağında tulum peyniri ile kavrulmuş ekmeklerle servis edilebilir.

Kızılcık tarhanası

Göz alıcı pembe rengiyle ve kızılcığın ekşimtırak yoğun lezzetiyle diğer tarhana çeşitlerinden ayrılan kızılcık tarhanasını daha önce denemediyseniz çok şey kaybetmişsiniz demektir. Kızılcık tarhanası her ne kadar Bolu ile özdeşleşmiş olsa da Kütahya ve Zonguldak civarında da sevilerek tüketilen bir tarhana çeşididir.

Tatlı tarhana

Malatyalılar ve Tokatlıların epey yakından tanıdığı tatlı tarhanayla hepimizin tanışma vakti gelmiş olabilir mi? Süzme yoğurt, üzüm şırası ve düğü yani kırık buğday ile yapılan tatlı tarhana bize kalırsa mutlaka denenmesi gereken yöresel tarhana çeşitleri arasında.

Göce tarhanası

Birçok yerde sevilerek tüketilmesinden ötürü nereye ait olduğu konusunda ciddi bir merağın söz konusu olduğu Göce tarhanası tartışmasına son noktayı Muğla koydu ve coğrafi işareti aldı... Süzme yoğurt, tarhana otu ve dövme buğday ile yapılan Göce tarhanası 2019 yılından beri Muğla'ya tescilli yöresel bir tarhana çeşidi.

Top tarhana

Bir bezin üzerine yumurta büyüklüğünde parçalar halinde top top serilerek kurutulan ve adını buradan alan top tarhana klasik tarhana hamurunun içerisine dereotu eklenmesiyle yapılır. Pişirilmeden bir gün evvel akşamdan ılık suya salınarak pişirilen top tarhana Isparta ve civarında oldukça sevilerek tüketilen bir tarhana çeşididir.

Maraş tarhanası

Bir diğer coğrafi işaretli tarhana çeşidimiz ise tarhana deyince akla ilk gelen şehirlerimizden biri olan Kahramanmaraş'a ait Maraş tarhanası. Yapımı, kurutması ve tüketimi ile diğer tarhana çeşitlerinden ayrılan Maraş tarhanasının en belirgin özellikleri ise şunlar: Tarhana hamuruna mutlaka dağ kekiği eklenmesi ve çoğunlukla kurutulup kesilerek cips olarak tüketilmesi.