Kısa sürede kilo vermeyi sağlayan diyet: Ayran aşı diyeti

​Kısa sürede kilo vermeyi sağlayan diyet: Ayran aşı diyeti
​Kısa sürede kilo vermeyi sağlayan diyet: Ayran aşı diyeti

Ayran aşı diyeti, daha çok kısa sürede kilo vermek isteyenler için tercih ediliyor. Biz de hem web sitemiz hem de sosyal medyadan gelen yorumlar ve sorular neticesinde bu tarz bir başlıkla ‘ayran aşı diyeti’ konusunu temel almaya karar verdik. Bu rehberimizde ayran aşı diyetinin ayrıntılarını, ayran aşı çorbasının nasıl yapıldığını, diyet listesini ve daha fazlasını paylaşıyoruz.

Soğuk kış günlerini geride bırakarak yazın sıcak havalarını iyice hisseder olduk. Özellikle sıcak yemekleri yerken epey zorlandığımız bu havalar aslında kilo vermek için oldukça uygun! Her mutfakta pişen, geleneksel ve en çok tercih edilen çorbalardan biri olan ayran aşı soğuk tüketildiği için yazın favori yemeklerimizden biri. Tok tutma özelliği sayesinde başka bir yemeğe ihtiyaç duymadan tüm öğünü geçirebileceğiniz bu çorba ile aslında diyet yapmakta mümkün… Kısa sürede kilo vermek isteyenler için altın değerinde olan bu tarifin programını düzenli bir şekilde uygularsanız 2 günde yaklaşık olarak 2 kiloya veda edebilirsiniz. İçerisindeki bakliyat ve yoğurdun tok tutma özelliğinden dolayı gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Dilerseniz ayran aşı diyeti için çorba nasıl hazırlanır, beslenme programı nedir, faydaları ve zararlarıyla beraber yazımızda mercek altına alalım.

Günlük minimum 2 litre kadar su tüketmeniz şart.
Günlük minimum 2 litre kadar su tüketmeniz şart.

Ayran aşı çorbası nasıl yapılır?

Evet 2 günde 2 kiloya kadar zayıflamanıza yardımcı olan ayran aşı diyeti için detaylarımıza geçebiliriz. İlk olarak hazırlanan bu diyette sadece tek yemekle tüketmiyoruz. Diğer şok diyetlerinde olduğu gibi sadece karpuz, sadece patates tüketilerek gerçekleşmiyor. Çorbanın yanında birazdan listesini vereceğimiz diğer yemeklerle beraber tüketebilirsiniz. Ancak az besinler içerdiği ve kalori miktarı yeterli seviyede olmadığı için bu tarz diyetler uzun süre yapılmamalıdır. Diyete uygun bir çorba hazırlamak için elbette tarifinde bazı değişiklikler yapacağız. Normalden farklı olarak hazırlanan bu çorbada tuzu hiç kullanmıyoruz. Şimdi ayran aşı diyeti için hazırlayacağımız çorbanın tarifine geçiyoruz.

Ayran aşı çorbası tarifi

Diyet çorbası olarak hazırlayacağımız ayran aşı için malzemelerimizi tam ölçülerle hemen sizlerle paylaşıyoruz.

  • • 1 kilogram az yağlı sütle hazırlanmış yoğurt
  • • 6 yemek kaşığı haşlanmış nohut
  • • 6 yemek kaşığı haşlanmış yeşil mercimek
  • • 6 yemek kaşığı haşlanmış buğday ya da yarma ya da bulgur tercih edilebilir
  • • 1 litre su
  • • Arzuya göre pul biber ve kuru nane

Malzemelerini vermiş olduğumuz çorba için ilk olarak tüm bakliyatları ayrı ayrı tencerelerde haşlayabiliriz. Haşlanan tüm bakliyatların fazla sularını süzdükten sonra hepsini genişçe bir kaba alabilirsiniz. İçine yoğurdu ilave ederek iyice karıştırabilirsiniz. Ardından suyu da ekleyerek yavaş yavaş karıştırabilirsiniz. Arından kuru nane ve pul biberi ekleyerek çorbayı tüketmeye hazır hale getirebilirsiniz.

Kısa süreli şok diyetlerinde önemli olan husus uzun süreli olarak uygulamamak.
Kısa süreli şok diyetlerinde önemli olan husus uzun süreli olarak uygulamamak.

Ayran aşı diyet listesi

Diyete uygun olarak ayran aşı çorbasını hazırladıktan sonra artık diyet listesine geçebiliriz. Öncelikli olarak bu gibi az besinli diyetleri uzun süreli olarak uygulamamız gerekiyor. En fazla iki gün uygulayıp vücudu dinlendirerek 1 ya da 2 hafta kadar ara vermemiz gerekiyor. Diğer türlü diyetin vücuda yarardan çok zararı olacağını belirtebiliriz.

Kahvaltı: Diyetin ilk öğünü olarak kahvaltıyla başlıyoruz. Kahvaltıda bir haşlanmış yumurta, 1 adet orta boy domates, 1 adet salatalık, 1 dilim az yağlı beyaz peynir ve bol yeşillik tercih edebilirsiniz.

Diğer öğünler: Kahvaltı öğününden sonra 2 saat aralıklarla ayran aşı çorbası tüketmeniz gerekiyor. Sabah kahvaltı saatinizden sonra örneğin 10.00’da kahvaltı ettiniz saat 12.00’da bir kase (3 - 4 kepçe) çorba tüketebilirsiniz. Ardından 4 kez daha 2 saat aralıkla çorba içmeye devam edebilirsiniz. Yani 14.00’da 1 kase, 16.00’da 1 kase, 18.00’da 1 kase ve son olarak 20.00’da 1 kase daha çorba içebilirsiniz.

Ara öğünler: Ara öğün olarak dilerseniz gün boyu 2-3 fincan kadar yeşil çay içebilirsiniz. 3 bardağı aşmayacak şekilde yeşil çayı tüketebilirsiniz. Ancak siyah çay, meyve ya da şekerli gıdaları bu iki gün boyunca hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor. Bununla beraber bol bol su tüketmeniz gerekiyor. Hem diyet uyguladığınız zamanlarda hem de normal zamanlarda mutlaka su tüketiminize dikkat etmelisiniz. Sağlığınız için çok önemli bir husustur.

 Ayran aşı diyetini yaparken çorbanıza kesinlikle tuz katmamanız gerekiyor.
Ayran aşı diyetini yaparken çorbanıza kesinlikle tuz katmamanız gerekiyor.

Dikkat edilmesi gerekenler

• Kısa süreli şok diyetlerinde önemli olan husus uzun süreli olarak uygulamamak. Mutlaka doktorunuza danışarak hareket etmeli ve minimum düzeyde tutmalısınız.

Uzman gözetiminde bir diyetisyene danışarak kilo-kas oranına göre kişisel olarak bir liste hazırlayarak onu uygulamalısınız.

• Ayran aşı diyetini yaparken çorbanıza kesinlikle tuz katmamanız gerekiyor. Tuzu hem çorbada hem de kahvaltı öğününüzde tercih etmemelisiniz. Zira tuz vücutta ödem oluşturuyor.

• Diyetin etkili olabilmesi için tuz gibi şeker tüketimini de iptal etmeliyiz. Meyve, çay ve hazır gıdalardan tamamen kaçınmalısınız.

• Günlük minimum 2 litre kadar su tüketmeniz şart. Hem kilo vermenize yardımcı olacak hem de olası halsizlik ve baş ağrısı gibi sağlık sorunlarından koruyacaktır.

Her diyette geçerli olan sporu hayatınızın her alanında bir rutin haline getirmeniz sağlık açısından oldukça faydalıdır. En azından 30 dakika yürüyüş yaparak hem sağlık için hem de kilo verme için oldukça faydalı olacaktır.