Kıymanın bozuk olup olmadığı nasıl anlaşılır?

​Kıymanın bozuk olup olmadığı nasıl anlaşılır?
​Kıymanın bozuk olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Yemeklerimizin birçoğunda kullandığımız, en sevdiğimiz yemeklerin başında yer alan köftenin olmazsa olmazı kıyma buzdolabımızda her daim bulunan malzemelerin başında yer alıyor. Ancak dolabımızda genellikle stoklu olarak bulunan malzemelerden biri olan kıymanın bozuk olup olmadığı nasıl anlaşılır? Çiğ kıyma dolapta nasıl saklanır? Sorularının cevabı için sizleri şöyle alalım...

İÇİNDEKİLER

Kıymanın rengini kontrol edin!

Kıymanın bozulup bozulmadığını anlamanın en basit yollarından biri kıymanın rengine bakmaktır. Kıyma uzun süre beklediğinde bozulmaya başlar ve kırmızı rengi gitgide grileşmeye başlar. Burada ise ayrımı şu şekilde yapabiliriz. Kıyma tamamen grileştiyse bozulmaya başlamış demektir.

Kıymanın yapışkanlığını kontrol edin!

Kıymanın görüntüsünden bozulup bozulmadığını anlayamadığınız zamanlarda yapabileceğiniz en doğru şeylerden biri kıymaya dokunmak. Kıymaya dokunduğunuzda elinize cıvık bir kıvam geliyorsa kıymanız yüksek ihtimalle bozulmuş demektir. Çünkü taze kıyma hiçbir şekilde elinize yapışmaz.

Kıymanın kokusuna bakın!

Taze etin kendine has bir kokusu olsa da bozulmaya başlamış et ekşi bir koku yayar. Bu kokunun sebebi bozulmaya başlamış etin içerisindeki bazı bakterilerin yaydığı gazdır. Kıymadan böyle bir koku alıyorsanız kesinlikle tüketmemeniz gerekir!

Paketin üzerindeki son kullanma tarihini kontrol et!

Kıymanızı ister kasaptan alıyor olun ister marketten üzerinde mutlaka son kullanma tarihini belirten bir etiket olmalı. İşte bu etiket o kıymanın bozulup bozulmadığı konusunda sizlere yol gösterebilir. Dolabınızdaki kıymanın son kullanma tarihi maksimum 1 veya 2 gün geçtiyse tüketebilirsiniz.