Kızartma yağı tekrar kullanılabilir mi?

​Kızartma yağı tekrar kullanılabilir mi?
​Kızartma yağı tekrar kullanılabilir mi?

Mutfaklarımızın kıdemli şefleri olan ev hanımları, aile ekonomisini ve israfı göz önüne alarak bir kızartma yağını birkaç defa kullanabiliyor. Özellikle yağ fiyatlarının artmasıyla birlikte daha da yaygınlaşan bu durum restoran ve kafelerinde maliyet düşürmek için tercih ettiği yöntemlerden biri. Peki maliyet düşürmek için kızartma yağlarının birden fazla kullanımı ne kadar doğru? Sağlığımız açısından bir tehlike içeriyor mu? İşte cevabı...

Türk mutfağında birçok yemek kızartılarak yapılıyor. Bu sebeple kızartma her evde yapılmakta. Ancak çok sık kızartma yapıldığı için ev hanımları bir kere kızartma yaptığı yağı tekrar tekrar kullanmayı tercih ederek mutfak maliyetini düşürmeye çalışıyor. Yapılan bu davranış kimileri için baştan itibaren yanlış görünse de kimileri için bir sakınca doğurmuyor. Peki ama bu işin doğrusu ne?

Bir kere kızartma yapılan yağ kirlenmediyse yani içerisinde gıda artıkları yoksa 3 defa kullanılabilir. 3 kullanımdan sonra yoğunlaşma olacağından sağlığı kötü etkileyecektir. Çünkü kızartma yağları genellikle trans yağ içermektedir ve bu durumda kızartma yapıldıkça yağın yapısı değişir ve buna bağlı olarak kanserojen madde içeriği artar. Eğer kızarttığınız gıdanın kalıntıları kaldıysa eğer bir sonraki kızartmada yanacağı için kanserojen oranı daha da artacaktır bu sebeple bu gibi durumlarda yağı tek sefer kullanmaya özen göstermelisiniz.

Tabi yağın ne kadar kızartıldığı kadar ne kızartıldığı da oldukça önemli. Kabak veya patlıcan gibi çabuk kararabilen sebze kızartacaksanız eğer bu yağı en fazla 2 defa kullanmalısınız. Ciğer veya balık gibi önce una batırmanız gereken bir yiyecek kızartıyorsanız da bu yağı sadece bir kere kullanabilirsiniz.