Kolajen gerçekten cildi yeniler mi?

Kolajen takviyesi
Kolajen takviyesi

Ülkemize dünyadan çok daha geç bir zamanda gelen kolajen takviyeleri sandığımızdan da fazla popüler bir hale geldi. Artık çikolatalı barlarda ve toz olarak hem kokusuz hem de lezzetli bir şekilde kolajene ulaşabiliyoruz. Peki kolajen alırken dikkat edilmesi gerekenler neler? Kolajen nasıl tüketilmeli?

Kolajen nedir ve vücudumuzda bulunan 5 ana kolejen tipi

Kolajeni vücudun parçalarını bir arada tutan bir yapıştırıcı olarak düşünebilirsiniz. Vücutta kolajenin 19 tipi tespit edilmiştir. Vücudumuzun cilt, saç, deri, tırnaklar ve kemiklerimiz için ürettiği kolajen Tip-1 kolajendir. Eğer bu bölgelerdeki sorunlarınız için bir kolajen arıyorsanız destekleyici olarak da Tip-1 kolajeni tercih etmelisiniz.

Eğer kıkırdaklar, bağırsak sağlığı, eklemler ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için bir kolajen arayışındaysanız Tip-2 sizin için uygun olacaktır. Bu kolajen türü doğal olarak tavuk kıkırdağında mevcuttur. Tavuk çorbası bunun en popüler kaynağıdır.

Tip-3 kolajen tipine bakacak olursak bu tür yine Tip-1 gibi cilt ve kemik sağlığını destekler. Bunun dışında kalp sağlığı için de önem arz etmektedir. Kırmızı et bazlı kolajenlerde bolca bulunur.

Tip-4 kolajen böbreklerde filtrasyona faydalı olur. Son olarak Tip-5 ise hücre zarımızda ve plesenta dokusunda yer alır.

Kolajen alırken nelere dikkat edilmeli?

Bir önceki maddede hangi kolajen tipine ihtiyacınız olduğunu seçtiyseniz sıra geldi kolajen alırken dikkat edilmesi gerekenlere. Piyasada çok fazla kolajen var ve birçok kişi kendi ihtiyacının ne olduğunu bilmeden arkadaşının önerdiği kolejeni kullanıyor. Şimdi basit bir şekilde maddeler halinde sıralıyoruz:

-Kolajenin molekül büyüklüğü 2kgDa (2000 dalton) olmalıdır. Bu da kutusunun üzerinde yazar. Partikül boyutu küçük olduğu için cilde nüfuz etmesi çok daha kolay oluyor.

-Kolajenler tablet, kapsül, toz, sıvı veya sakız formunda olabilir. Sindirim sisteminde aminoasitlere parçalanarak kana karışan kolajenin en iyi emilim gösteren türü hidrolize kolajendir. Yani toz halde olanlarıdır.

-Kolajen birçok hayvandan üretilebilir. Biz özellikle sığır jelatininden üretilmiş olanları tercih ediyoruz. Domuz tüketme konusunda hassasiyeti olanlar buna mutlaka dikkat etmeli çünkü üretilen kolajenlerin birçoğunda domuzdan elde edilen maddeler bulunuyor.

-Ham maddesinin uluslararası kalite standartlarında üretildiğinden emin olmalısınız. Bu yüzden alacağınız kolejenin üzerinde yazan her şeyi okuyun.

Kolejen kullanmaya ne zaman başlanmalı?

Uzmanlar kolajen takviyelerini genelde 30’lu yaşlardan sonra öneriyor. 30-50 yaş arasındaki kişilerin yılda 2 kere 3’er aylık kürleri kullanmalarını, 60 yaş üzerindeki kişilerin ise yılda 3 defa 3 aylık kürleri kullanmalarını tavsiye ediyorlar.

Toz kolajen nasıl tüketilir?

Kullandığınız markaya göre değişmekle birlikte genelde hiç tadı ve kokusu olmayan bu takviyeleri kahvenize ve çorbalarınıza karıştırabilirsiniz. İçerisinde erimesi için karıştıracağınız gıdanın bir miktar sıcak olması yeterli.