Kolanın içinde gerçekten böcek veya böcek kanı var mı?

​Kolanın içinde gerçekten böcek veya böcek kanı var mı?
​Kolanın içinde gerçekten böcek veya böcek kanı var mı?

Patates kızartmasının, hamburgerin, pizzanın, çıtır tavukların... Aklınıza gelebilecek birçok fast food'un en iyi eşlikçilerinden biri olan kolanın içinde gerçekten böcek veya böcek kanı var mı? Bu sorunun cevabını öğrenme vaktimiz geldi. Hemen hemen herkes tarafından sevilen kolanın tadını ve rengini cochineal böceklerinden aldığı iddiasını hayatında bir kez dahi olsa duymayan var mı? Kulaktan kulağa yayılan bu efsaneyi aydınlatmanın tam zamanı!

Gündelik yaşantımızda tükettiğimiz her yiyeceğin ve içeceğin kendine has renkleri olsa da söz konusu tadıyla ve rengiyle oldukça ilgi çeken kola olduğunda bunu kabullenmek yerine irdelemeyi seçmemiz bize kalırsa oldukça normal...

Bu kadar irdelenen ve merak edilen bir konunun da altından ilginç söylentiler çıkmaması elbette ki mümkün değil. Kolanın içinde böcek kanı olduğu ve böcekten yapıldığı da en yaygın bilinen efsanelerden biri. Peki bu yalnızca bir söylentiden mi ibaret? Yoksa gerçek mi?

Aslına bakarsınız en bilinen ve en sık tüketilen kola markalarından biri olan Coca - Cola'nın bu konuyla ilgili 2011 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan aldığı bir rapor mevcut. Bu rapora göre kolanın içinde olup da kolaya rengini veren o madde renklendirici karamelden başkası değil. Kısacası kolanın içinde cochineal böcekleri bulunduğu iddiası yalnızca bir söylentiden ibaret.

Kolanın içerisinde ne var?

Peki ya yıllardır sofralarımızdan eksik olmayan kolanın içerisinde ne var? İşte bu sorunun cevabı Coca - Cola'nın Atlanta'daki müzesinde ticari bir sır olarak saklanıyor. Kola şişelerinin üzerinde yazan içindekiler kısmında olmayan doğal aroma vericiler kolanın gerçek lezzet sırrı olsa da bilindiği kadarıyla su, şeker veya fruktoz-glikoz şurubu, karbondioksit, renklendirici olarak karamel, asitliği düzenleyici olarak fosforik asit, doğal aroma vericiler ve kafein.