Kolesterole iyi gelen besinler nelerdir?

Kolesterol, hayvanların vücut dokularındaki hücre zarlarında bulunan ve kan plazmasında taşınan bir sterol, yani bir steroid ve alkol birleşimidir.
Kolesterol, hayvanların vücut dokularındaki hücre zarlarında bulunan ve kan plazmasında taşınan bir sterol, yani bir steroid ve alkol birleşimidir.

Kolesterol, aslında hemen herkes tarafından bilindiği gibi bir yağ çeşidi. Tamamen doğal olarak üretilen bu yağ, daha çok hayvanların vücut dokularındaki hücre zarlarındakine benzer bir birleşim de denilebilir. Hayvansal gıdalarda bulunması bazı kişilerin et tüketimini azaltmasına neden olsa da aslında kolekterolü dengelemek ve yüksek kolesterolü önlemek mümkün. Bu rehberimizde kolesterole iyi gelen besinleri ele alıyoruz.

Kolesterol, hayvan hücrelerinin zarlarında bulunan yağ benzeri bir maddedir. Hayvansal kaynaklı besinlerde bulunan ve bunların tüketilmesiyle vücuda giren kolesterolün pek çok işlevi vardır. Ancak bu değerin normalden daha üst seviyede olması kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa zemin hazırlamaktadır. Birçok çeşidi olan kolesterolün kadınlarda ve erkeklerde değerleri farklı olmalıdır.

Kolesterolün yükselmesinin iki farklı nedeni vardır. Bunlardan ilki hayvansal kaynaklı gıdaların aşırı tüketilmesinden kaynaklanmaktadır. Diğeri ise fazla kilo ve genetik yatkınlıktan kaynaklanmakltadır.

Kandaki kolesterol seviyesinin artması sebep olduğu hastalıklardan dolayı bir takım semptomlar göstermektedir. Kısa bunlardan da bahsettikten sonra kolesterole neyin iyi geldiği ile devam edeceğiz. Yüz çevresinde oluşan yağ bezeleri, göğüs ağrısı, halsizlik ve yorgunluk, baş dönmesi, yaraların geç iyileşmesi, nefes darlığı ve ciltte lekelenmeler görüyorsanız mutlaka bir doktora başvurmanız gerekmektedir.

Daha düşük miktarlarda bitkilerde de bulunur.
Daha düşük miktarlarda bitkilerde de bulunur.

Kolesterole iyi gelen besinler

Tüketilen besinler kolesterol seviyesinde önemli bir rol oynamaktadır. Doğru besin tüketimiyle dengede tutarak sağlıklı bir şekilde yaşantımıza devam edebilirsiniz. Hayvansal gıdaların çok fazla tüketilmesiyle kolesterol seviyesinin yükseldiğinden bahsetmiştik. Bunun düzene girmesi için buradan alacağımız proteinleri baklagillerden karşılayabiliriz. Avakado tüketmek, balık tüketmek ve yağlı tohumların olduğu yiyecekleri tüketmek kolesterolü dengede tutarak daha sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralamaktadır.

Sebze

Sebzeler hem antioksidan hem de lif bakımından oldukça zengin besinlerdir. Sağlıklı bir kalbe sahip olmak istiyorsak bolca sebze tüketmeliyiz. Patates, bamya, patlıcan ve havuç gibi sebzelerin içinde çok fazla petkin bulunmaktadır. Bu petkin kalp sağlığını korur ve kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Aynı zamanda koyu renkli yapraklara sahip bitkilerde kalp dostudur. Bunlarıda bol bol tüketmemiz sağlık açısından oldukça faydalıdır.

Yulaf ezmesi

İçerdiği omega 3 ve lifler sayesinde vücuttaki kötü kolesterolü düşüren yulafı organik olarak tercih ettiğinizde müthiş bir besin kaynağıdır. Hem sabah kahvaltınızda hem de öğle yemeklerinde meyvelerle tercih edebilirsiniz.

Yulaf ezmesi
Yulaf ezmesi

Zeytinyağı

Sağlıklı yemeklerin sırrı saf zeytinyağı kalp açısından oldukça faydalıdır. Sadece kolesterole değil birçok derde deva olmaktadır. Hem sebze yemeklerinizde hemde direkt olarak tüketebilirsiniz.

Baklagiller

İçerdikleri yoğun lifler sayesinde baklagiller kötü kolesterolün dengelenmesi konusunda oldukça yararlıdır. Tansiyon içinde oldukça faydalı olan baklagilleri mutlaka sofralarınızda ağırlamanız gerekiyor.

Kuruyemiş

Özellikle fındık, ceviz ve badem gibi yağ açısından zengin kuruyemişler de oldukça iyi gelmektedir. Vücut dostu olan bu kuruyemişleri günde az miktarda tüketerek zamanla kolesterolünüzü dengede tutabilirsiniz.

Kuruyemiş
Kuruyemiş

Balık

Omega 3 yağ açısından oldukça zengin olan balıklarda mutlaka haftada 1 olarak kış aylarında tüketmeliyiz. Kanı incelterek kalp ve damar sağlığı içinde çok önemlidir. Özellikle sardalya, somon ve ton balığı en çok tercih edilen balık çeşitlerindendir.

Sarımsak

Yüzyıllardır derde deva olan sarımsak kolesterol içinde şifa kaynağıdır. Kan basıncını düşürerek adeta bir ilaç gibi tüketilebilir.

Sarımsak
Sarımsak

Yaban mersini

Yaban mersininin günlük lif tüketiminde payı çok yüksektir. Bu lifler kolesterol seviyesini düzenlemek için en iyi çözümdür. İster kahvaltıda ister öğün aralarında yaban mersinini tüketerek bu şifalı bitkiden faydalanabilirsiniz.

Soya

Soya fasulyesi ve içinde soya bulunan tüm gıdaların kalp sağlığına etkisi kanıtlanmış durumdadır. Kalp hastalıklarının oluşma riskini azaltarak kolesterolü dengede tutmayı sağlar.

Soya
Soya