Kore Mutfağı ve meşhur Kore yemekleri hakkında her şey

Meşhur Kore yemekleri hakkında her şey.
Meşhur Kore yemekleri hakkında her şey.

Bu hafta dünya mutfağı köşemizde tam 70 yıl önceye dayanan bir kardeşliğin, pek yakından tanıyıp sevdiğimiz bir dostun mutfağını ve yemek kültürünü inceleyelim istedik ve Kore mutfağını mercek altına aldık. Hadi! Hep beraber lezzetli bir yolculuğa çıkalım mı?

Uzakdoğu mutfağının esintilerini her ne kadar bünyesinde barındırıyor olsa da Kore mutfağının diğer Uzakdoğu ülkelerinden daha özgün olduğunu söylememizde hiçbir sakınca yok.

Bir yarımada olması sebebiyle mutfağında deniz ürünlerini sıklıkla gördüğümüz Güney Kore’de yıllar önce sebze ağırlıklı da bir beslenme kültürü hakim olmasına rağmen sebze tüketimi günümüzde yerini et ve et ürünlerine bırakmış durumda.

Bir zamanlar bir tarım ülkesi olan Güney Kore mutfağının mihenk taşını oluşturan malzemeleri ise şöyle sıralamak mümkün; pirinç, fasulye, sarımsak, yeşil soğan, soya sosu, susam yağı, baharat, acı biber.

Bibimpab.
Bibimpab.

17.yüzyıl itibariyle kırmızı biberle tanışan Kore mutfağında bu keşfin bir lezzet devrimine yol açtığını söylemek mümkün. Öyle ki Koreliler kırmızı biber sayesinde sebzeleri uzun süre muhafaza etmenin yolunu bulup geleneksel yemekleri kimchiyi ortaya çıkardılar.

Kimchiy.
Kimchiy.

Kore mutfağının kendine has en önemli özelliklerinden biri tüm yemeklerin sofraya aynı anda gelmesidir. Öyle ki Kore’de çorba, haşlanmış pirinç, kimchi ve ana yemek sofralara aynı anda gelir.

Kore mutfağında çorbaların yeri en az bizim mutfağımızda olduğu kadar özel. Örneğin guk, tang ve jjigae olarak bilinen çorba çeşitleri ülkede oldukça sevilen lezzetler arasında.

Bir Ege mezeleri kadar olmasa da… Kore’de de banchan adı verilen mezelerin onların deyimiyle (yan yemeklerin) çeşitliliği de iştah kabartan türden. En meşhur mezeleri ise şöyle; gaeran jim, myeolchi bokkeum, pa muchim, sookju namul.

İçinizden geçen ‘Lokmacım peki Kore’nin en ünlü yemekleri neler biraz da onlardan bahsetseydin ya’ serzenişini duyduk ve elbette ki söz etmeden olmaz dedik. Favorilerimizi şöyle sıralayalım; bibimpab, ramen, bulgogi, tteokbokki ve dak kkochi.

Bizim gibi kahvaltı canavarlarının aklından geçen bir diğer soru da şu ‘peki Korelilerin bir kahvaltı kültürü var mı?’ Bu sorunun cevabı ne yazık ki hayır. :( Koreliler ana yemek olarak ne tüketiyorlarsa günün ilk öğününde de onları yiyorlar.

Kahvaltı konusunda üzse de tatlı konusunda epey yüzümüzü güldüren Kore mutfağında taze meyvelerin bal ile kaynatılmasından elde edilen jeonggwa ile buğday unu ve zencefilden yapılan maejakgwa bizim favorilerimiz.

Kore mutfağına dair paylaşacağımız son bilgi ise epey eskiye dayanan çay kültürü.

Dünyada oldukça popüler olan ginseng çayı Kore mutfağıyla özdeşleşmiş durumda. Ginseng çayı haricinde, meyve çayları ve yeşil çay da oldukça sevilen çay çeşitleri arasındadır.