Kötü kolesterolümü nasıl düşürürüm? sorusunun cevabını arayanlar buraya!

Kolesterol
Kolesterol

Lokmacığınız bugün kolesterol üzerinde duracak! Kolesterol, bir yandan hücrelerimize enerji taşırken diğer yandan karışıklık çıkarmaya bayılır. Peki kolesterol nedir? Kolesterol nasıl dengede tutulur? Kötü kolesterolü düşürmenin yolları nelerdir? gibi sorular aklınızı kurcalıyorsa bu yazımızın devamına bir göz atın deriz!

Kolesterol nedir?

Kolesterol, vücutta bulunan doğal bir yağ türüdür. Karaciğerimiz kolesterolü üretirken, aynı zamanda bazı besinlerden de alırız. Kolesterol, kanda taşınır oradan organlara ve dokulara iletilir. Ancak, fazla kolesterol zamanla arterlerde birikerek plak oluşumuna neden olabilir ve kalp hastalıklarına sebep olabilir. Sağlıklı bir yaşam için kolesterol seviyesini dengede tutmak çok önemli ama nasıl tutacağız? Hemen bakalım!

Bazı yağlar kolesterolü tetikliyor!

Kolesterolü dengede tutmanın en önemli adımlarından biri de doymuş yağ ve trans yağlardan uzak durmaktır. Basitçe doymuş yağlar oda sıcaklığında katı halde bulunurlar. Bunları margarin, tereyağı, Hindistan cevizi yağı vs. şeklinde düşünebilirsiniz. Margarin haricinde saydıklarımızın elbette ölçülü tüketimde zararı yok hatta çok faydası var ancak ölçülü tüketmek önemli! Yağlarla ilgili geniş bir bilgiye sahip olmak istiyorsanız şu yazımıza göz atın!

Fiziksel aktivite

Fiziksel aktiviteler kötü kolesterolü düşürdüğü gibi iyi kolesterolü de artırır. Kendinize biraz zaman tanıyın, bu hayat sizin ve bedeninize en iyi şekilde sahip çıkın. Kendinize ayırdığınız bu kısa vakit hem sizi fiziksel olarak dinlendirecek hem de zihinsel. Günde 15 dakika spor yapmak inanın size çok iyi gelecek!

Kolesterolü yükselten bazı gıdalar

Öncelikle şunu söylemekte fayda var. Her şeyin bir ölçüsü var ve bu gıdalardan bazılarını zaman zaman elbette canınız çekebilir ve yiyebilirsiniz de. Ancak abartmadan! Nedir bu gıdalar?

Tüm fast food ürünleri
İşlenmiş etler (salam, sucuk, sosis vs.)
Kabuklu deniz ürünleri
Sakatat
Kırmızı et (aşırı tüketimi)
Yüksek şeker içeren gıdalar