Kovid sonrası koku ve tat kaybıyla nasıl baş edebilirsiniz?

​Kovid sonrası koku ve tat kaybıyla nasıl baş edebilirsiniz?
​Kovid sonrası koku ve tat kaybıyla nasıl baş edebilirsiniz?

Zorlu pandemi sürecinin hepimizde bıraktığı hasarlar başka. Kimimiz artık merdiven çıkarken daha çok yoruluyor kimimiz de tat ve koku kaybından bıkmış durumda. Biz bugün tat ve koku kaybının üzerinde duruyoruz. Koku egzersizleri nasıl yapılır? Kovid sonrası tat ve koku alamayan herkes bu yazımızın devamına göz atmalı!

Sinüzitiniz var mı?

Araştırmalar gösteriyor ki pandemi sürecinde neredeyse 6 milyon insanın tat ve koku reseptörlerinde bozulmalar meydana geldi. Ancak tat ve koku alamamanın yalnızca kovidle bir ilgisi yok. Prof Carl Philpott, tat ve koku kaybının en büyük nedenlerinden birinin kronik sinüzit rahatsızlıkları olduğunu söyledi. Burnun üst kısmında koku reseptörleri bulunuyor ve sinüzit rahatsızlığı gerçekleştiğinde bu reseptörler devre dışı kalıyor. Dolayısıyla beyindeki koku alma bölgesine tıkanıklık yüzünden erişemiyor.

Baskın ve umami lezzetler

Tat ve koku alamayanların yardımına koşacak bazı taktikler var. Bunların başında baskın lezzetler geliyor. Acı, tatlı, tuzlu ve umami... Bu lezzetler dildeki reseptörleri harekete geçirmek için oldukça iyi. Bunun dışında tat alamayanların kaçırdığı bir nokta olduğunu düşünüyoruz o da dokulardan faydalanmak. Mesela salatalarınızın içine baharatlarla kavrulmuş cevizler atabilirsiniz. Yemeğinizi ne kadar dokulu hale getirirseniz tat duyunuzu o kadar çok uyarmış olursunuz.

Uçucu yağlardan faydalanın

Koku için egzersizin önemi çok büyük. Küçük bir kavanoz alın ve içine pamuk yerleştirin. Uçucu yağı pamuğa damlatın ve gün içinde belirli aralıklarla bunu koklayın. Bizim önerdiğimiz yağlar; gül, nane, okaliptus ve karanfil yağları. Bu yağlar oldukça güçlüler ancak kendi beğendikleriniz arasından da seçerek egzersiz yapabilirsiniz. Aşırı sert ve uzun süre koklamamalısınız. 10 saniye solumak yeterli olacaktır.