Koyun eti detayları: Hangi bölgeden hangi et çıkar?

Koyun eti rehberi
Koyun eti rehberi

Kurban Bayramı öncesinde hem web sitemiz hem de sosyal medya hesaplarımızdan gelen sorular neticesinde dana eti detaylarını aktarmış ve hangi bölgeden hangi et çıktığını ayrıntılı şekilde anlatmıştık. Şimdi ise sıra koyun ve koçta. Bu rehberimizde koyunun boyun, kol, döş ve diğer bölgelerini detaylı şekilde anlatıyor ve bu bölgelerden çıkan etlere bakıyoruz.

Etin protein bakımından ne kadar zengin olduğunu hatırlatmaya gerek var mı bilemedik. Ama elbette dana ya da koyun fark etmeksizin farklı bölgelerden elde edilen etlerin protein değerleri de farklılık gösterebiliyor. Üstelik yumuşak olması, sert olması ya da dokusu da değişebiliyor. Daha önce hazırladığımız dana eti rehberinde de olduğumuz gibi ilk etapta boyun kısmından başlıyoruz. Unutmadan, dana eti detaylarının yer aldığı blog gönderimizin bağlantısını da paylaşalım.

Koyun etinin boyun kısmından hangi etler çıkıyor?

Hemen hemen herkesin bildiği gibi gerdan bölümü işte tam da boyun kısmına karşılık geliyor. Elbette farklı şekillerde kullanımları mevcut. Daha çok haşlama için kullanılsa da aslında tas kebabı için de tercih edilebiliyor. Tabii isterseniz bu bölümü kasapta çektirerek kıyma haline getirip bu şekilde de yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Koyun etinin sırt kısmından hangi etler çıkıyor?

Gelelim sırt kısmına. Burayı dikkatlice okumanızda yarar var çünkü hem farklı türde etler çıkıyor hem de lezzetleri ve protein değerleri epey fazla.

Sırt: Haşlama ve dolma yapımında kullanılan etin kemikli kısmı istendiği takdirde ızgara da yapılabilir.

Küşleme: Sırt kısmındaki küşleme aslında koyun etinin en değerli bölümlerinden biri. Koyunlarda yalnızca 15 cm civarında olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Fileto: Tamamen kemiksiz et isteyenler için fileto kısmının uygun olduğunu söyleyelim. Üstelik birçok farklı yemekte kullanabilirsiniz.

Beyti: Etle birlikte yağ sevenler beytiye gerçekten bayılıyor. Tavada ya da ızgarada pişirebilir ve bu şekilde tüketebilirsiniz.

Pirzola: Kalem pirzola olarak da geçen bu bölüm, ızgara ya da mangalda tüketilebilir. Tabii pişirirken tercihinize göre farklı baharatlar kullanabilirsiniz. Ayrıca koyun etinde pirzolanın aslında epey yumuşak olduğunu da hatırlatmak gerekiyor.

Koyun etinin but kısmından hangi etler çıkıyor?

Koyun eti bölgelerinde but da çok merak ediliyor. But kısmından standart bütün but, kemiksiz but ya da kemikli haşlamalık kemik parçalarını değerlendirebileceğiniz gibi rosto ya da şişlik olarak da kullanabilmek mümkün. Detaylara inelim:

Bütün but: Butu bütün şekilde fırına atıp pişirebilir ve afiyetle yiyebilirsiniz. Yanına bir de pilavı düşünün deriz. :)

Kemiksiz but: Kemiksiz butu tamamen kendi yağında pişirebilirsiniz. Tabii öncesinde kemiklerden arındırmak şartıyla…

Şişlik: Kemikleri sıyırarak butları ayırdınız, geriye kalanları kuşbaşı olarak doğrayıp terbiye edebilir ve daha sonrasında şişlik olarak değerlendirebilirsiniz.

Rosto: Son olarak rostodan da bahsedelim… Özellikle fırından pişirmek için epey uygun olan kısmı lezzetlendirmek için çeşitli baharatları deneyebilirsiniz. Bazı kişilere özellikle koyunun eti ağır gelebiliyor. Bu gibi durumlar için çeşniden yararlanabilirsiniz.

Koyunun etinin kol kısmından hangi etler çıkıyor?

Kol etlerini de kol, kemiksiz kol ve kuşbaşı olarak genel olarak bölümlendirmek mümkün. Öncelikle koldan başlayalım:

Kol: Koyunun kol kısmından tas kebabı yapılabiliyor. İsterseniz bu şekilde değerlendirebilirsiniz. Ayrıca kemiksiz kol kısmını da yemeklerde tercih edebilirsiniz.

Külbastı: Kola en yakın uç bölümünden tamamen kemiksiz olarak çıkarılan külbastı daha çok yassı şekilde ızgarada pişirilerek tüketiliyor.

Rosto: Sırt kısmında olduğu gibi kol kısmında da yüksek ateşle mühürleyip fırında düşük ısıda pişirebilirsiniz.

Tabii bunlar ek olarak istediğiniz eti kıyma olarak da değerlendirebilirsiniz. Ama tabii lezzetli bölgeleri mutlaka farklı şekilde değerlendirmekte yarar var.