Krema çeşitleri 101

Krema çeşitleri nelerdir?
Krema çeşitleri nelerdir?

Marketlerde çok sayıda krema çeşidi bulunmaktadır. Peki bu kremalar arasındaki fark ne? Hangisi krema ne için kullanılır? Süt ürünleri reyonuna geldiğinde kafası karışanlar için bu sorulara cevap nitelikte bir yazı hazırladık! Mutfakta sıklıkla krema kullanan herkesi şöyle alalım, krema çeşitleri dersimiz başlıyor...

İÇİNDEKİLER

Bitkisel kremalar hariç, marketlerde gördüğümüz krema çeşitleri arasındaki tek fark yağ oranlarıdır. Yağ içeriği ne kadar yüksek olursa krema o kadar kıvamlı olacağından; çırparak stabil form elde etmesi kolay olur.

Ayrıca, yüksek yağlı kremalar kesilmeye karşı daha dayanıklıdır. Bu nedenle çorbalar ve soslar gibi, kremayı ısıtarak kullanmamız gereken tariflerde sıklıkla yüksek yağlı kremalar tercih edilir.

Belirli bir nedenden dolayı yüksek yağlı kremadan kaçınmaya çalışıyorsanız, kıvamda büyük bir değişiklik olmaması için yağ içeriği istenenin hemen altında olan kremayı kullanmanız önerilmektedir.

%35 yağlı krema

Pasta kremaları ve tart dolguları için en iyi kremadır. Isıtıldığında kesilmeyecek kadar yüksek yağ oranına sahip olduğu için çorba ve soslarda da kullanılmaktadır.

% 35 yağlı krema nasıl kullanılır?

- Pudra şekeri ile çırparak bisküvi ve meyvelerle birleştirebilirsiniz.

-Çorbanızın üzerine 1 kaşık ekleyerek farklı bir sunum yaratabilirsiniz.

-Alfredo sos yapabilirsiniz.

-Dokuyu geliştirmek için yulaf kasenizin üzerine gezdirebilirsiniz.

%20 yağlı krema

Daha akışkan kıvamlı bir kremadır. Kahvelerde ve akışkan kıvamlı tatlılarda sıklıkla kullanılır. Kesilme riski yüksek olduğu için çorba ve soslarda pek tercih edilmez.

%20 yağlı krema nasıl kullanılır?

-Sade kek, crumble, muffin gibi ürünlerin üzerinde gezdirebilirsiniz.

-Çırpılmış yumurtaya eklediğiniz bir miktar krema, yumurtanızı daha pürüzsüz ve kremsi bir hale getirebilir.

-Uzun süre pişirme gerektirmeyen makarna soslarında kullanabilirsiniz.

%18 yağlı krema

Tam yağlı sütün, yağ bakımından daha zengin hali olarak tanımlanabilir. Kıvam bakımından oldukça akışkandır. Yağ miktarı düşük olduğundan krem şanti gibi çırpılıp kabartılacak ürünler için uygun değildir.

%18 yağlı krema nasıl kullanılır?

Daha zengin bir aroma için kahvelerinize ekleyebilirsiniz. Panna cotta gibi eşit miktarda süt ve krema gerektiren tatlılarda kullanabilirsiniz.

Bitkisel krema

Son dönemde artan bitkisel beslenme trendleriyle raflarda yerini alan bitkisel kremanın diğer kremalardan farkı, süt yağının yerini kısmen yada tamamen bitkisel yağların almasıdır. Genellikle düşük yağ oranına sahip olmalarına rağmen içindeki düzenleyiciler sayesinde iyi bir köpük oluşturuculardır ve yüksek ısıda kesilmezler. Bazı türleri vegan beslenme şekline uygundur. Aynı zamanda maliyeti daha ucuz olduğu için marketlerde de daha uygun fiyatlara satılmaktadır.

Bitkisel krema nasıl kullanılır?

Kremalı ve meyveli tatlılarda kullanabilirsiniz. Özellikle makarna olmak üzere soslar için idealdir.