Küflenmiş salça yenir mi?

Küflenmiş salça yenir mi?
Küflenmiş salça yenir mi?

Mutfağımızın temel malzemeleri arasında yer alan salça, evimizde hiç eksik etmediğimiz bir ürün. Bu sebeple mutfakta küfe en sık rastladığımız gıda da haliyle salça oluyor. İster hazır salça olsun ister ev yapımı salça hemen hemen herkesin karşılaştığı bu küf akıllara ise tek bir soru getiriyor: Küflenmiş salça kullanılır mı? İşte o sorunun cevabı...

Hemen hemen her yiyecekte görebileceğimiz küf, en çok salçada oluşuyor. "Peki ama neden salça çok çabuk küfleniyor?" Derseniz bunun sebebi salçada yer alan nem ve oksijen! Salçada yer alan nem küflerin çabuk oluşmasını ve gelişmesini sağlarken, oksijen ise oluşan bu küflerin büyümesini sağlıyor. Hatta bu görüntüye o kadar alışmış oluyoruz ki hemen bir kaşıkla üzerinde yer alan küfleri alıp çöpe attıktan sonra hiçbir şey olmamış gibi salçayı kullanmaya devam ediyoruz. Peki bu işlem gıda güvenliği açısından ne kadar uygun? Maalesef uzmanlar küflenmiş olan salçanın hiçbir şekilde kullanılmaması gerektiğini söylüyor.

Salça yumuşak ve nemli bir yapıya sahip olduğu için küf her ne kadar yüzeysel görünse de aslında derinlere kadar gidebiliyor. İşte bu durumda da gözle görülemeyen ancak bir küf olan mikotoksinler oluşmuş oluyor. Bu mikotoksinler ise vücudumuz için zararlı! Hatta o kadar zararlı ki bazı hastalıkların oluşmasında bile büyük rol oynuyor. Bu sebeple salçanız küflendiğinde kendisine veda etmeniz gerekiyor.

Salçanız küflenmeden önleminizi alın!

Salçanın küflenmemesi için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta salçanın hava almaması. Ayrıca bir başka dikkat etmeniz noktalar arasında ise salçayı alırken kullandığınız kaşığın ıslak veya başka bir yemek artığının olmaması. Bu iki noktaya dikkat ettiğiniz zaman küf oluşmayacak ya da daha geç oluşacaktır. Ancak Lokmacığınızın başka bir formülü var oda salçanın üzerini kapatacak kadar sıvı yağ eklemek. İşte bu formül salçanın hava almasına engel olacağı için daha uzun süre sorunsuz kullanmanızı sağlayacaktır.