Kurban eti nasıl dağıtılır? Kurban eti kimlere verilir?

​Kurban eti nasıl dağıtılır?
​Kurban eti nasıl dağıtılır?

Her yıl Kurban Bayramı'nda dini bir vecibe olarak yerine getirmeye çalıştığımız kurban ibadetinin beraberinde birçok soruyu da getirdiğini itiraf etmek gerek... Lakin bu sorulardan belki de en önemlileri Kurban eti nasıl dağıtılır? Kurban eti kimlere verilir? Kurban eti nasıl pay edilir? Gibi ibadetimizi tam anlamıyla yerine getirebilmek için cevaplanması gereken sorular.

İÇİNDEKİLER

Bu sene Kurban Bayramı gelmeden, henüz kurbanlıklar alınırken Lokmacığınız sizler için kurban eti nasıl dağıtılır? Sorusunun cevabını araştırdı ve kurban etini en doğru şekilde dağıtabilmeniz için gerekli tüm cevapları bu yazıda topladı...

Kurban eti nasıl dağıtılır?

Kurban eti nasıl dağıtılır? Sorusunu dini kaynaklara göre en doğru şekilde Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu şöyle cevaplıyor: 'Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir. (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10). Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir. (Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, IV, 185). Ancak, durumu iyi olan müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur. Şâfiî mezhebine göre ise, kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir. (Bkz. Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 413).'

Bu durumu kısaca özetleyecek olursak da kurban eti dağıtımında dikkate alınması gereken en önemli nokta ise kurban etinin en az üçte birinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması. Geri kalan eti ise sırasıyla önce konu komşu, akrabalara daha sonra ise kalan etin ev halkına ayrılmasında fayda var. Lakin kurban kesen kişinin durumu yeterince iyi değilse veya hane içerisinde nüfus fazla ise kurban etinin tamamının hane içerisinde tüketilmesi de dini kaynaklara göre caiz. Dinimizin en doğru ve ilk kaynağı olan Kur'an-ı Kerim'e göre ise Hac Suresi'nin 28.ayetinde kurban eti nasıl dağıtılır? Sorusunun yanıtı şöyle: Liyeşhedû menâfi’a lehum veyeżkurû-sma(A)llâhi fî eyyâmin ma’lûmâtin ‘alâ mâ razekahum min behîmeti-l-en’âm(i)(s) fekulû minhâ veat’imû-lbâ-ise-lfakîr(a).

  • Meali: “Gelsinler de, hacda kendilerini bekleyen dünyevî ve uhrevî faydaları görsünler. Ayrıca Allah’ın onlara ihsân ettiği kurbanlık hayvanları, belirlenen günlerde üzerlerine Allah’ın adını anarak kessinler!” Bu hayvanların etinden hem siz yiyin, hem de darda kalmışlara ve yoksullara yedirin!