Kuru incirde görülmeyen tehlike: Aflatoksin

Kuru incirde görülmeyen tehlike: Aflatoksin
Kuru incirde görülmeyen tehlike: Aflatoksin

Kurutulmuş meyveler ara öğünlerde, tatlılarda ya da çayın, kahvenin yanında tükettiğimiz sağlıklı atıştırmalıklar arasında yer alıyor. Sağlıklı diye tükettiğimiz belki de kendi bahçemizde yetiştiği için ellerimizle kuruttuğumuz birçok kuru meyvede maalesef aflatoksin adı verilen bir madde olma olasılığı yüksek. Hele bu kuru meyve incirse daha dikkatli olmakta fayda var! Peki nedir bu incirde yer alan aflatoksin madde ve neden olur gelir anlatalım.

Aflatoksin madde nedir?

Aspergillus flavus ve aspergillus parasiticus adında iki küf mantarının oluşturduğu bir toksik madde olan aflatoksin, kurutulmuş meyve ve hayvansal ürünlerde görülebiliyor. B1, B2, G1 ve G2 şeklinde dört farklı tiplerde bulunan aflatoksin maddesinin en tehlikeli türü ise B1. Kolaylıkla yayılabilen bu toksik maddenin tüketiminde ise birçok sağlık sorunları yaşansa da en büyük sorun karaciğer kanserine yol açması.

İncirde aflatoksin neden olur?

Aflatoksin maddenin en çok görüldüğü kuru meyve incir. Bunun sebebi kuru incirin içerisinde yer alan nem ve karbonhidratla beraber üretiminin aşamalı olması küf gelişimine uygun hale getiriyor. Aflatoksin özellikle hasat ve kurutma aşamasında daha çok gelişebildiği için her aşamasında dikkat edilmesi gerekiyor. Bu sebeple hasat zamanında kuruyan incirlerin toprağa temas etmemesi aflatoksin oluşumunun büyük oranda önüne geçmiş oluyor. Tabi sadece hasat sırasında değil hasat sonrası depolanmada da incirleri rüzgar, yağmur ve nemden uzak tutulması şart.

Aflatoksin madde içeren inciler nasıl anlaşılır?

Maalesef çıplak gözle aflatoksin madde içeren inciri anlamamız imkansız. Bu sebeple paketlenmeden önce karanlık odaya alınan incirler mor ışık altında kontrol edilerek aflatoksin maddeler tespit edilebiliyor. Bundan dolayı incirleri kendiniz bile kurutmuş olsanız aflatoksin olup olmadığını kontrol edemeyeceğiniz için ne kadar sağlıklı olduğu hep bir şüphede kalacak. Tabi aldığınız her paketli ürüne de güvenebilmemiz zor! Çünkü yurt dışına gönderilen mallar içerisinde aflatoksin madde çıktığında geri gönderiliyor ve geri gönderilen bu incirlerin ise ne olduğu sonsuz bir bilinmezlik.