Kusursuz pilav yapmak için 5 önemli adım!

Pilav
Pilav

Toplanın! Lokmacığınız bugün kusursuz, tane tane dökülen, ağızda dağılan mis gibi tereyağlı pilav yapmanın püf noktalarını anlatıyor! Pilav yaparken pirinç seçimi nasıl olmalı? Pilav yapmadan önce pirinçler suda bekletilmeli mi? Tereyağı pilava hangi aşamada eklenir? gibi soruların cevaplarıyla herkes harika pilavlar yapacak!

Pirinç çeşidi

Pirinç çeşidi yapacağınız pilava göre değişse de eğer klasik tereyağlı, Türk mutfağında sıklıkla yapılan "o" pilavı yapmak istiyorsanız bizim önerimiz osmancık ya da baldo olacaktır. Biz baldo pirinçle yapılan pilavı daha çok seviyoruz. Ancak baldo pirinç diğer pirinç çeşitlerine göre daha çok nişasta barındırır. Bu da pilavınızın yapış yapış olmasına sebep olabilir. Bu durumu önlemek için bir sonraki maddeyi okumaya başlayın, çözümünü açıklıyoruz!

Pilav yaparken pirinç nasıl ıslanır?

Pilav yaparken pirinç 3-4 suda yıkanmalıdır. Çünkü bünyesinde çok fazla nişasta barındırır ve bu nişastayı atmazsa pilavınız birbirine yapışır. Pirinçleri elinizle sıktığınızda dağılmıyorsa hala nişastalı demektir. Elinizle sıkınca dağılması gerekir. Bu hale gelene kadar yıkamaya devam edin. Biz, su israfı olmaması açısından musluk altında durmadan yıkamak yerine küçük bir kasede üzerini geçecek kadar su koyuyoruz ve 3-4 kere bu suyu değiştiriyoruz.

Pirinç suda bekletilir mi?

Pilav yaparken bazen pirinci suda bekletmeye zamanınız olmayabilir. Ancak eğer akşam yapacaksanız sabahtan ılık suya koymanız pilavınızın daha tane tane ve eşit pişmesini sağlar. Bazı pilavcıların pirinçlerini geceden suda beklettiklerini biliyoruz, bu yöntemi size de tavsiye ediyoruz!

Kavurmak önemli

Biz salma usulü pilav yapmayı da seviyoruz ancak klasik bir pirinç pilavında kavurma aşaması olmazsa olmaz. Pirinçleri çok dağıtmadan dıştan içe doğru hafifçe kavurmalısınız. Eğer şehriyeli yapıyorsanız önce şehriyeli çok az sıvı yağ ile kavurun ardından pirinçleri ekleyin.

Pilava tereyağı ne zaman atılır?

Mis gibi tereyağı kokulu pirinç pilavı yaparken en önemli adımlardan biri de tereyağının atılış zamanı. Eğer tereyağını pirinçleri kavurmadan önce atıyorsanız yanlış yoldasınız. Çünkü bu şekilde tereyağı renk değiştirecek ve pütürler oluşturacaktır. Pilava ekleyeceğiniz tereyağını ikiye bölün. Bir kısmını pirinçlerin suyunu verdikten sonra, bir kısmını da piştikten ve demlenme aşamasına geçecekken ekleyin.