Kütür kütür turşu için dikkat edilmesi gereken 7 ipucu

Kütür kütür turşu için dikkat edilmesi gereken 7 ipucu
Kütür kütür turşu için dikkat edilmesi gereken 7 ipucu

Turşuluk malzemeler çıktığına göre kışın bağışıklık dostu olan turşularımızı kurma vaktimiz geldi demektir. Yapımı her ne kadar kolay gibi görünse de birçok püf noktaya sahip olan turşu nasıl kurulur? Turşu kurarken dikkat edilecek noktalar neler? Gelin birlikte inceleyelim.

Taze sebze ve meyve tercih edin

Turşu kurarken dikkat etmeniz gereken en önemli husus, kullanacağınız sebze ve meyvelerin taze olması gerekiyor. Ayrıca turşusunu kuracağınız ürünlerin ezilmemiş ve çürümemiş olması da önemli. Çünkü ezilen veya çürüyen ürünler yararlı bakterilerin oluşmasına engel oluyor.

Temizliğe önem verin

Turşunuzun güzel olmasını istiyorsanız eğer kavanoz, meyve ve sebzelerinizi iyice yıkamış olmanız gerekiyor. Çünkü turşu yaparken kullanılan her malzeme düzgün yıkanmazsa eğer sağlıklı fermantasyon oluşmasına engel olmakta.

Cam kavanoz kullanın

Turşu koyacağınız kabın cam olmasına özen gösterin. Plastik kavanozlara konan turşular, kanserojen maddeye temas ettiği için zararlı olacaktır.

Kaya tuzu kullanın

Kütür kütür turşu istiyorsanız eğer kaya tuzu kullanmanız gerek. Çünkü kaya tuzu sofra tuzuna oranla turşunuzun daha uzun süre dayanmasına yardımcı oluyor. Ayrıca tuzun bir diğer görevi ise turşuda yararlı bakterin oluşmasına katkı sağlamak.

Limon tuzu ve sirkeyi beraber kullanın

İyi bir turşunun en önemli püf noktalarından biri sirke ve limon tuzunun bir arada kullanılması. Çünkü limon tuzu, meyve ve sebzelerin rengini korurken, sirke ise faydalı bakterilerin oluşmasına katkı sağlıyor.

Suyuna dikkat edin

Birçok kişi turşu kurarken suyuna pek dikkat etmiyor ancak turşunun güzel olmasında su büyük rol oynuyor. Bu sebeple turşu kurarken içme suyu veya kaynatılıp bekletilmiş su kullanmanız gerek.

Güneş ışığından uzak tutun

Turşunun güzel olabilmesi için ihtiyaç duyduğu ısı 18-20 derece. Bu sebeple 20 derenin üzerinde bekleyen ve güneş ışığına maruz kalan turşuda zararlı bakteriler oluşacaktır.