Kuzey'in serin sularından oltamıza takılan: Somon

Somon balığını tanıyalım
Somon balığını tanıyalım

Tavada, fırında, ızgarada füme ya da isli tadıyla aynı zamanda sıfır kılçığıyla emsalsiz bir balıktır somon. Besinsel değeri oldukça yüksek, omega-3 kaynağı somon bilinçli olarak tüketildiğinde sağlıklı bir hayatın anahtarlarından biri olabilir. Sağlıklı beslenmenin trend olduğu günümüzde daha zayıf ve daha fit olmak her zamankinden çok daha fazla önem kazanıyor. Bu açıdan somon, oldukça düşük kalorisiyle diyetlerin aranan ismi oluyor.

Somon Balığının Hikayesi

Milyonlarca senedir süre gelen muazzam bir yolculuk

Alabalık ile akraba sayılan somon, yaşamının ilk ve son evresini akarsularda, kalan büyük bir bölümünü ise ılıman denizlerde geçirir. Bu durum somon balıklarının okyanuslardan tekrar doğdukları nehir yataklarına doğru akıntıya ters yönde yüzmelerini gerektirir. Kimi zaman okyanusun tuzlu sularında kimi zamansa nehrin serin sularında yaşamak zorunda kalmaları, aşırı güç isteyen bu zorlu yolcuğu gıda almadan sürdürmeleri… üreyebilmek için gerçekleştirdikleri zorlu göç yoluculuğu detaylarından sadece bir kaçı.

Somon balıklarının akıntıya ters yönde yüzdükleri zorlu göç yolcuğu
Somon balıklarının akıntıya ters yönde yüzdükleri zorlu göç yolcuğu

Somonların yardım almadan ve yön gösteren bir araç olmadan sadece bir kere geçtiği engebeli yollardan geçerek binlerce kilometrelik mesafeyi hatasızca katetmelerini, dünyanın en hassas koku alma organıyla yaratılmaları açıklar. Yaşadıkların nehrin kimyasal bileşimini bu sayede algılayan somon balıklarını doğru hedefe ulaştırmak için bu bile tek başına yeterli değildir. Okyanusta yön bulmalarını sağlayan doğal pusulaya sahip olan somonların, insanlar için mümkün olmayan ihtimali gerçekleştirmeleri sahip oldukları bu oldukça özel donanımlarla açıklanır. Milyonlarca yıldır yaşayan tüm somon balıklarının bu zor ve aşırı güç isteyen işi aynı beceriyle sürdürmeye devam etmeleri bizler için hem heyecan verici hem de düşünmeyi isteyen dersler içeriyor.

Somon Balığının Taze Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde sayıları ciddi oranda azalan somon balıkları tıpkı diğer balıklar gibi sağlık için son derece faydalı özelliklere sahiptirler. Fiyatı diğer balık fiyatlarına göre biraz fazla olan somon balığının satışı konusunda birçok hileye başvuruluyor olması, alıcıların somon balığı hakkında bilgi sahibi olmalarını gerektirmektedir. Bu nedenle taze somon balığının genel özellikleri hakkında bilmeniz gerekenleri şöyle kısaca derleyelim istedik:

Tüm balıklar için geçerli olan tazelik kuralı somon balığı için de geçerlidir. Alınan balığın taze olmasına özen göstermek, somon balığının fazlaca olan yararlarından en doğru şekilde fayda görmemizi sağlayacaktır.

  • • Balığın derisinin gergin ve parlak görünümde olmasına,
  • • Gözlerinin parlak ve dışa bombeli olmasına,
  • • Taze balık neredeyse kokusuzken bayatlamaya başlayan balığın koktuğuna dikkat edilmeli
  • • En taze fileto somonun derisi lekesiz, eti sıkı, nemli ve parlak görünür. Donuk olmayan somon balığını aldığınız gün pişirmeniz de en doğrusu olacaktır.

Somon Balığının Faydaları

Omega 3 ile çok önemli besin değerine sahiptir. Doğal yaşam dışında yaygın olarak çiftliklerde de yetiştirilir. Eğer doğal ortamda büyümüşse en lezzetli zamanı mart, nisan ve mayıs aylarıdır. Gelin şimdi besin değeri yüksek lezzetli somon balığının faydalarına birlikte bir göz atalım.

Zayıflamak İçin Somon:

Vücudumuzda farklı metabolik yollarla tüketilen besinler uzun tokluk hissine, hormonlara ve açığa çıkan kalori miktarına doğrudan etki ederler. Yedikçe kilo verdiren bir iksir olmasa da düşük kalorisi yüksek besin değerleri elimizdeki somonu daha da kıymetli hale getiriyor.

Kalp rahatsızlıkları riskini azaltır:

Vücut tarafından yapılamayan ve yiyeceklerle alınması gereken doymamış yağ asidi çeşitlerinden Omega-3 kaynağı somon, bu sayede oluşabilecek kalp hastalıkları riskini belli oranlarda azaltır.

Kanseri önlemeye yardımcı olur:

Mide ve yemek borusunun hassas dokusunun korunmasına yardımcı olan somon mide, kolon ve pankreas gibi kanser türleri için önleyicidir.
Konsantrasyon ve hafıza kapasitesini artırır:

Omega-3 yağ asitlerinin bir başka önemli sağlık yararı ise Alzheimer hastalığı ve yaşa bağlı olarak algıda düşüş gibi problemleri önlemeye yardımcı olmasıdır.

Şeker hastaları için tedavi edici içeriğe sahiptir:

Yapılan klinik çalışmalar, balığın içerdiği omega 3 yağ asitlerinin, kanı incelterek hem kan basıncı hem kandaki yağların düzeylerini düşürdüğünü destekliyor. Araştırmacılar bu durumu yağ asitlerinin insulin direncini azaltabilme yeteneğiyle açıklıyor.

Somon Balığını Pişirme Önerileri

Yüksek yağ içeriğiyle kızartmaya uygun olmayan pembe renkli somon balığı diğer balıklar gibi kokusu olmadığından özellikle hamilelerin rahatlıkla tüketmesine olanak sağlar. Somonu, defne yaprağı, tarhun otu, taze nane, sarımsak ve az zeytinyağı ile marine edildikten sonra fırında kendi suyunda pişirdiğiniz zaman hem daha lezzetli olacaktır hem de besin değerlerinden en yüksek oranda faydalanmış olacaksınız.