Laboratuvardan sofralara: Kültür et

Laboratuvardan sofralara: Kültür et
Laboratuvardan sofralara: Kültür et

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bir zamanlar bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz birçok şeye şahit oluyoruz. Şahit olduğumuz o yenilikler arasında bulunan kültür eti ise bir zamanlar imkansız dediğimiz şeylerin başında geliyordu. gerçeğinden ayırt edilmesi bir hayli zor olan kültür et, bazı ülkeler tarafından kabul bile gördü. Zaman geçtikçe daha fazla yaygınlaşan kültür et nasıl üretiliyor? işte cevabı...

Zamanla kaybolmaya yüz tutan hayvancılık ve iklim değişikliği yiyeceklerimizin de değişmesine hatta maalesef daha fazla yapaylaşmasına sebep oldu. Bu değişiklikler arasında en dikkat çekici buluşlardan biri olan kültür et, sağlık konusu üzerinde birçok insanı ikiye ayırsa da hız kesmeden üretilmeye devam ediyor.

Hayvandan elde edilen hücrelerin laboratuvar ortamında yetiştirilmesi sonucu üretilen kültür et, doku bakımından gerçek ete oldukça yakın. Ayrıca kültür et sadece kırmızı ette değil hem kara hem de deniz canlılarından alınan örneklerle istenilen türden üretilebiliyor. Kültür et, hayvandan alınan kök hücrelerinin kas hücresi veya et hücresi olarak ayrılması sonrasında izole edilerek bekletiliyor. Daha sonra bu hücrelerde doku oluşumu gelişmesi için "kültivatör" veya "biyoreaktör" denilen ortamlara yerleştiriliyor. Bu ortam sayesinde hücrelerde amino asit, şeker, protein, vitamin ve mineral oluşuyor. İstenilen 2 ila 8 hafta arasında olgunluğa erişen hücreler birer dokuya dönüşüyor ve hamburger, sosis gibi gıdalara çevriliyor.

Gerçeğinden ayırt edilmesi çok güç olmasından dolayı birçok kişi için oldukça endişe verici olan bu buluşu, 2020 yılında ilk kabul eden ülke Singapur oldu. 2023 yılında ABD tarafından da onay alan kültür et, yeme içme sektöründe yaşanılan bu hızlı gelişimin insan sağlığı üzerinde yaratacağı etkileri endişe uyandırıyor. Ayrıca endişe uyandıran tek konu sağlık değil! Vegan veya vejeteryan olarak tanımlanamadığı için farklı dini inançlar tarafından helal mi değil mi olduğu ise kültür etinin yarattığı bir başka tartışma konusu. Hızla yaygınlaşmaya başladığı için 2-3 sene içerisinde normalimiz haline gelecek olan kültür etin, yarattığı ve yaratacağı soruların cevabını merakla bekliyoruz.