Lezzet keşfi başlasın: Gelenekse Kore mutfağı

kore mutfağı
kore mutfağı

Son yıllarda gençler arasında gitgide artan K-POP popülerliği artık hayatımızın bir çok alanında karşımıza çıkar durumda. Güney Kore ve Kuzey Kore; Türk kültürünün etkileşim içinde olduğu iki ülke olarak hayatımızın her alanında karşımıza çıkar durumda olsa da mutfağıyla, müzikleriyle ve filmleriyle yakaladığı etkileşim sayesinde zirveye ulaşmış durumda. Bizimle bu yazımızda bu etkileşime istinaden ele aldığımız geleneksel Kore mutfağı başlığı altında Kore mutfağını daha yakından tanımaya hazır mısınız?

Şimdi Lokma'da 'Kore'de ne yenir? Kore'nin meşhur yemekleri nelerdir? Kore mutfağının temel malzemeleri nelerdir?' Gibi sorular ışığında Güney Kore ve Kuzey Kore mutfağını keşfe çıkıyoruz.

Güney Kore ve Kuzey Kore mutfak kültürlerinin harmanlanmasıyla ortaya çıkan Kore mutfağı lezzet keşfi rotamızın ilk durağı olarak bizlerle... Tteokbokki, mandu, kimchi, bulgogi gibi lezzetlere ev sahipliği yapan Kore mutfağına dair bilinmeyen her şeyi öğrenmek için sizi şöyle alalım.

Kore mutfağı

Aslına bakarsanız Kore mutfağı dendiği vakit akla ilk gelmesi gereken ülke; Güney Kore. Çünkü bugün Kore mutfağına dair bildiğimiz ve dünyaya nam salmış lezzetlerin birçoğu Güney Kore'ye ait.

Kore mutfağı genel hatlarıyla; Kore Yarımadası ve Güney Mançurya'daki eski tarım ve göçebe geleneklerinin doğal çevrenin şartları ve farklı kültürlerin bir arada harmanlanması sonucunda oluşmuş bir mutfaktır.

Tüm Uzak Doğu ülkelerinde olduğu gibi Kore mutfağının da ana malzemesi pirinçtir. Pirinç hemen hemen her öğünde tüketilen bir yiyecek olarak tüm Kore yemek tariflerinde de karşımıza çıkar.

Kore yemekleri

Bibimbap

Kelime anlamı olarak karışık pilav anlamına gelen bibimbapın ana malzemesi elbette ki Kore mutfağında hemen hemen her tarifte karşımıza çıkan pirinç. Sotelenmiş sebzeler, acı biber ezmesi, dilimlenmiş et parçaları ve yumurta eşliğinde servis edilen bir çeşit pilav olan bibimbap Kore mutfağının en sevilen yemeklerinden biri.

Kimchi

Mayalanmış kırmızı biber ve Çin lahanasından yapılan kimchi, Kore mutfağının en sevilen lezzetleri arasındadır. Kore turşusu olarak da bilinen kimchi için ülke çapında yemek festivalleri dahi düzenlenir.

Mandu

Kayseri mantısının Kore'deki kardeşiyle tanışmaya ne dersiniz? Mandu, sadece şekil açısından Türk mantısından farklı olmakla birlikte iç harcı genellikle kıyma olsa da Kore'nin farklı bölgelerinde farklı kültürler ışığında iç harcı da isteğe bağlı olarak değişim gösterebilmekte.

Kimbap

Bir çeşit suşi olarak düşünebileceğiniz kimbapın yapılış şekli birebir suşiyle aynıdır. Yalnızca malzemeler konusunda farklılık gösterirler. Kimbapın genel malzemeleri her daim aynı olsa da iç harcında kullanılan malzemeler bölgeden bölgeye farklılık gösterebilir.

Tteokbokki

Kore'nin son yıllarda yıldızı en çok parlayan lezzetlerinden birine merhaba deyin. Dünyadan sokak lezzetleri söz konusu olduğunda akla ilk gelenlerden biri olan tteokbokki yani pirinç keki Kore'nin milli yemeği olma yolunda ilerliyor...

Ramen

Bu başlığı görünce içinden 'ramen Japon mutfağına ait değil mi Lokmacım?' diyenler pek de haksız sayılmazlar. Ramen aslında bir Japon yemeği olsa da Kore mutfağında da oldukça sevilen ve yapılan bir lezzet. Bir çeşit makarna olarak düşünebileceğiniz ramen Kore ve Japon mutfaklarının ortak yemeği diyebiliriz.

Bulgogi

Türk usulü yaprak dönerin Kore'de de bir benzeri var. Bulgogi... Bulgogi Kore'de Kore barbekü olarak bilinip sevilse de o bizim gönlümüzde; dönerden farksız değil...

Ramyun

Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan çorba elbette Kore mutfağında da karşımıza leziz bir versiyonuyla çıkmasa olmazdı. Acılı, sebzeli, kimchili bir çorba olan ramyun Kore mutfağının en sevilen lezzetleri arasında.

Bingsu

Tatlı severler üzülmesin. Kore mutfağı enfes bingsu ile tatlı severlerin gönlünü çalacak o tarifle sizleri bekliyor. Yaz sıcaklarının kavurduğu günlerde Korelilerin favori tatlısı olan bingsu soğuk bir tatlı çeşidi.