Lokma’dan bilgiler: Mutfak tezgahındaki yanık izi nasıl çıkar?

Mutfak tezgahındaki yanık izi nasıl çıkar?
Mutfak tezgahındaki yanık izi nasıl çıkar?

Özellikle kimi zaman aşırı sıcak tencereleri, tavaları veya tepsileri tezgah üzerine koyarak koca bir yanık lekesiyle başbaşa bıraktığımız mutfak tezgahlarımıza en büyük kötülüğü de yine bizlerin yaptığını itiraf etmek gerek… Tam da bu sebeple bilerek veya yanlışlıkla sıcacık tencereleri, tavaları tezgahımıza koyduktan sonra oluşan yanık lekelerine deva bulalım ve sizlerle de paylaşalım istedik, ortaya bu eğlenceli yazıyı çıkardık. Buyurun hep beraber hataları telafi etmeye!

Çalışalım veya evde olalım hiç farketmeksizin evlerimizde en fazla zaman geçirdiğimiz yerler şüphesiz ki mutfaklarımız. Yemek yaparken, keyifli bir tatlı yaparken, bazen ‘iki lafın belini kıralım’ diye bir araya gelmiş dost meclisine keyif kahveleri yaparken… Hal böyle olunca evde belki de en yıpranan ve en fazla hasar gören yer ister istemez yine mutfaklarımız oluyor.

Peki ya sizce mutfakta zaman içerisinde en çok yıpranan ve hasar gören yer neresi? Bizce elbette ki her kahrımızı çeken tezgahlarımız :( Tezgah türünün ne olduğuna bakılmaksızın ortak tek bir noktası varsa o da şu ki zamanla hepsinin yıprandığı. İster mermer olsun, ister granit olsun isterseniz bambaşka bir malzeme bu pek de değişmeyen bir gerçek.

• Her evde bulunan sabun bu durumda yardımımıza koşan ilk malzemelerden biri. Sıcak su ve sabun ile oluşturacağımız çözeltiyle öncelikle tezgahımızı komple silmek bu yanık izleriyle vedalaşmak için atmamız gereken ilk adım.

Sahne diş macununun! Diş macununu alıp yanık izinin üzerine sıkıyoruz ve nemli bir bez yardımıyla hafifçe ovalıyoruz. Yanık izinin renginin açıldığını ve zeminin düzeldiğini göreceksiniz.

Çamaşır suyu! Bir kaba sıcak suyu dökün ve üzerine çamaşır suyu ilave edin. Yanık izi oluşur oluşmaz bu karışımla sildiğiniz takdirde tezgahta oluşan bu damgayla(!) vedalaşmanız oldukça kısa sürecek.

Limon ve tuz ikilisine koşun! Limonun üzerine bolca tuz dökün ve limonla yanık izini ovun. Tezgahlarınızı ilk günkü haline döndürmek işte bu kadar basit.

Mucize sirke! Sıcak su ve sirke karışımı da yanık izleriyle mücadelede en etkili yardımcılarımızdan biri. Mümkünse yanık izi oluşur oluşmaz uygulanması gereken bu yöntem en etkili çözümlerden biri.