Lokma’dan pirinç rehberi

Pirinç türleri.
Pirinç türleri.

Bugünkü yazımıza dünya üzerinde en çok tüketilen yiyeceklerden biri olan pirinç eşlik ediyor. Baldodan yasmine, siyah pirinçten basmatiye… Sebzelerin yanında, dolmalarda, ana yemeklerle birlikte ve daha birçok çeşitli şekilde kullandığımız pirinç, Türk ve Asya mutfağının vazgeçilmezleri arasında. Peki hangi pirinçle ne yapılır? Detaylar yazımızın devamında.

İÇİNDEKİLER

Market reyonları artık farklı farklı birçok pirinç çeşidi ile dolu. Denemek istiyor fakat alışkanlıklarınızdan vazgeçemiyor olabilirsiniz. Lokmacığınız bugün tüm bu tabuları yıkmaya geldi!

Dünya genelinde binlerce pirinç türü olduğu biliniyor fakat biz bugün ön plana çıkan ve en çok tüketilenlerden kısaca bahsedeceğiz.

Baldo pirinç

En klasik pirinç türüyle konuya hızlı bir giriş yapalım. Türkiye’de en çok tüketilen pirinç çeşidi olan baldo pirinç, tane tane pilav yapmak isteyenler için biçilmiş kaftan! Baldo pirincin yüksek oranda karbonhidrat içerdiğini ve dikkatli tüketilmesi gerektiğini de hatırlatalım!

Basmati pirinç

Hindistan ve Pakistan bölgesinde çok sık tüketilen basmati pirinç, uzun zamandır bizim de mutfaklarımızda yerini aldı. İnce ve uzun görünüme sahip bu kokulu pirinç, Himalayalar’ın çok mineralli sularıyla beslendiği için oldukça değerli bir besin olarak kabul ediliyor. Bu sebeple de sağlıklı beslenen kişiler tarafından da sıklıkla tüketiliyor. Bu pirinci sadece pirinç pilavı şeklinde yapabileceğiniz gibi yöresel pilav çeşitlerinde de kullanabilirsiniz.

Sarı kılçık pirinç

Şeker oranı beyaz pirince göre çok daha düşük olan, üzerinde çizgi çizgi kızıl ve kahvelikler bulunan ve su çektikten sonra 3-4 kat büyüyen özel, doğal ve yerli bir pirinçtir. Kastamonu Tosya’da üretilen sarı kılçık pirincini pişirirken salma usulü ile yapılmasını tavsiye ediyoruz.

Jasmine (Yasmin) pirinç

Tayland’a özgü kokulu, şeffaf yapılı ve uzun ince bir pirinçtir. Hafif tatlı bir tadı olan yasmin pirinci pişirildiğinde Asya yemeklerine uygun olarak yapışkan ve yumuşak bir kıvam alır. Et ve sebze yemeklerinin yanına tek başına bile çok yakışan bu pirinci damak tadı uyanların mutlaka tüketmesini öneriyoruz. Çünkü vitamin ve mineral açısından çok zengin olmasının yanında kolesterolü ve yüksek tansiyonu da düşürüyor.

Esmer pirinç

En sağlıklı pirinç olarak kabul edilen bu tür hiçbir işlemden geçmediği için pişirmesi bir miktar zahmetli. Baldo pirinçle kıyaslarsak çok daha fazla su çektiğini söyleyebiliriz. B vitamini açısından çok zengin ve düşük nişastalı olan bu türü istediğiniz zaman rahatlıkla tüketmemeniz için hiçbir sebep yok! Üstelik fındığı andıran lezzeti de oldukça tatmin edici.

Calrose pirinç

Bu pirinç için fazla söze gerek yok! Suşinin içerisindeki o tane tane ama yapışkan ve esnek yapıdaki pirinç işte bu! Deneyenler bilir ki lezzetine doyum olmaz, yedikçe yedirtir.

Arborio pirinç

Kendi evinin şefi olanlar bu pirinci hemen tanıyacaklar! Evet meşhur ‘risotto’ pirinci. İsmini İtalya’nın Arborio kasabasından alan bu türün nişasta oranı oldukça yüksek olduğu için çoğu tarifte yapısını koruyacak ve sizi üzmeyecek.

Osmancık pirinç

İsmini Çorum’un Osmancık ilçesinden alan bu pirinç türü tane tane ayrılan yapısı ile dolma ve sütlaç tariflerinizde kullanmak için en iyi seçim olabilir. Elbette pirinç pilavı da oldukça lezzetli olacaktır fakat Türk mutfağının klasik pirinç pilavı tarifi için bizim önerimiz baldo pirinç.

Yabani pirinç

Kuzey Amerika kökenli fakat Çin’de de üretimi olan, genellikle yerli halklar tarafından tüketilen bir pirinç türüdür. Çok temiz ve sığ sularda yetişen bu pirinç fındıksı bir tada sahip olmasıyla bilinir. Yalnızca haşlanarak pişirildiğinde bile lezzetini kaybetmeyen bu pirinç, yemeklerinizin yanına hoş bir renk katacak.