Mahlep nedir ve nerelerde kullanılır?

Mahlep
Mahlep

Kokusu bir anda bütün evi saran o sıcacık mahlepli kurabiyeler yok mu işte Lokmacığınız da o kokunun hayranlarından biri! Peki mahlep nedir? Mahlep neden bu kadar pahalıdır? gibi soruları yanıtlayıp mahleple yapılan tarifler verdiğimiz bu yazımız tam kaydetmelik!

Mahlep nedir?

Öncelikle güzel kokulu bu bitkinin gülgiller familyasına ait olduğunu söyleyerek başlayalım. Boyu 6-10 metrelerde seyreden mahlebin ana vatanı ise İran. Mahlep ağacının meyveleri tıpkı nohut büyüklüğündedir ve çekirdekleri de bizim poğaçalarda, kurabiyelerde ve başka birçok tarifte kullandığımız mahleptir. İçerisinde bulunan 'kumarin' adlı madde hamur işlerine muazzam bir lezzet ve koku katar.

Dünya genelinde en fazla Batı ve Kuzey Asya ile Güney Avrupa'da yetiştirilirken ülkemizde Amasya, Tokat, Van, Ordu ve Erzurum taraflarında yetiştirilmektedir.

Bu kadar güzel kokan ve adeta yemeklerin parfümü olarak anılan mahlebin vücuda olan faydaları da saymakla bitmez. Bazı önemli faydaları ise şunlar:

-Nefes darlığı ve astıma çok iyi gelir.

-İdrar söktürücüdür.

-Kalp ve damar hastalıklarından korumaktadır.

-Kalsiyum, potasyum ve magnezyum kaynağıdır.

Mahlep nasıl alınmalı neden bu kadar pahalı?

Günümüzde toz mahlebin içerisine bazı farklı maddeler karıştırılarak fiyatı düşürülmeye çalışılmaktadır. Mahlep zaten sürekli kullanılan bir besin olmadığı için çekirdek halde alıp evde kendiniz taze taze çekerek kullanmanızda fayda var. Böylelikle hem taze mahlep tüketmiş hem de içine farklı bir madde karıştırılmadığından emin olmuş olursunuz.

Mahlepli cevizli zeytinli çörek

Kıyır kıyır çörek tarifleri söz konusu olduğunda da Lokmacığınız burada! Muffin kalıplarında hem şık hem de leziz mahlepli cevizli zeytinli çörekler yaptık ve herkes bayıldı. Sıra sizde!

Mahlepli tuzlu kurabiye

Çay saatleri için misafirlerinize hazırlayabileceğiniz nefis bir mahlepli tuzlu kurabiye tarifini sizlere sunuyoruz. Herkesin beğenisini kazanacağına emin olduğumuz bu kurabiyeyi yemeye doyamayacaksınız.

Pastane simidi

Sokak simidinin yeri hepimizde ayrı olsa da pastane simidini de çok sevdiğinizi biliyoruz. Lokmacığınız evde kolayca yapıp pazar kahvaltılarında sevdiklerinize tüketebileceğiniz harika bir simit tarifiyle geldi!

Mahlepli susamlı kurabiye

Çayınız demlenene kadar kokusuyla sizi çocukluğunuzun o muhteşem kurabiyelerine kadar götürecek kıyır kıyır kurabiye tarifiyle biz geldik! Denemeyen bin pişman.