Makarnanın şekli tadını etkiler mi?

Makarnanın şekli tadını etkiler mi?
Makarnanın şekli tadını etkiler mi?

Öğrenci evlerinin, akşam yemeğe ne yapacağını bilemeyenlerin, hatta belki hepimizin en sevdiği yemeklerden biri olan makarnanın her çeşidinde farklı bir lezzeti olduğunu söylesek? Spagetti, kelebek, boncuk, düdük... Tüm bu makarna çeşitlerinin tek farklarının şekilleri değil aynı zamanda lezzetleri olduğunu da söylesek. Makarnanın şekli tadını etkiler mi? Hep beraber öğrenme vakti!

Makarnanın ana maddesi olan makarna hamuru tadını etkileyen en büyük unsurlardan biri olsa da seri üretim makarnalarda makarnaların şekillerine göre tatlarının da farklı olmasının ilk sebebi glukoz indeksi. Yani yediğimiz makarnanın kan şekerimizi yükseltme hızı.

Tüm makarna çeşitleri aynı oranda karbonhidrat içerse de, hepsinin glukoz indeksi birbirinden farklı. Bunun en büyük sebebi ise makarnaların sindirim sisteminden geçerken ki hızları ve emilim farkları. Yüzeyi daha büyük olan makarnaların glikoz indeksi küçük makarnalara oranla çok daha yüksek.

Makarna şekillerine göre tatlarının da değişmesindeki diğer bir unsur ise yüzey alanının pişme süresine etkisi. Örneğin kelebek makarna gibi makarnalar daha geniş yüzeyli oldukları için daha geç pişerken, boncuk makarna gibi küçük ve ortası delikli makarnalar çok daha erken ve iyi piştiklerinden aynı sürelerde aynı derecelerde pişirilmiş olsalar bile çok daha iyi piştiklerinden tatları bize çok daha lezzetli gelir.