Makaron kurabiyelerin çekişmeli tarihi

makaron
makaron

Fransa'nın hemen her yerindeki kafe ve pastane menülerinde bulunan makaron gerçekten bir Fransız tatlısı mı? Bu küçük ağızda eriyen renkli atıştırmalıkların üretilmesi ve yayılması gerçekten uzun bir süreçte gerçekleşmiş. Hadi bu zorlu süreçte neler yaşanmış birlikte göz atalım.

Makaron nerede ortaya çıktı?

Bizler günümüzde makaronların Fransa'da ortaya çıktığını düşünsek de aslında durum biraz farklı. MS 8. yüzyıldan beri Venedik manastırlarında üretilen makaronlar, 1533 yılında İtalya Kraliçesi Catherine de' Medici Fransa Kralı II. Henry ile evlendiğinde kendi İtalyan şefini yanında getirmesiyle Fransa'ya tanıtıldı.

Catherine de' Medici
Catherine de' Medici

Bu dönemde makaronlar yalnızca kraliyete dağıtılan küçük tatlılardı ancak Kral XIV.Louis 1682'de Versay'da kalmaya karar verdiğinde, hoş geldin jesti olarak misafirlere makaron ikram edildi.

Rahibin göbek deliği

O zamanlar rahibin göbek deliği olarak adlandırılan bu kurabiyeleri iki Fransız rahibe kız kardeş yaparak halka satmaya başladı. Fransız devrimi sırasında bu ikili kısa sürede ünlü oldu ve insanlar onlardan "Macarons de Nancy" olarak bahsetmeye başladı.

Bu zamana kadar makaronlar sandviç şeklinde değildi!
Macaron de Nancy
Macaron de Nancy

1830'larda makaronlar iki bisküvi olarak bir araya getirildi jöleler ve baharatlarla dolduruldu. Bu modern makaronlar ise 20. yüzyılın başlarında Paris'in ünlü çay salonu olan Ladurée of Paris'e kadar dayanıyor. Şu anda bu ünlü lüks pastanede tuzlu karamel, çikolata, fıstık, portakal çiçeği ve ahududu gibi çeşitlerde makaron satılmaktadır. Tarif o zamandan beri değişmedi.

Ulusal makaron günü

Makaron günü, 2005 yılında Paris'te yerel fırınlar arasında Fransız makaronlarını kutlamak ve yerel hayır kurumlarını desteklemek için başladı. Tüm makaron severler bu gün çeşitli fırınlardan gelen farklı farklı makaronları tatma imkanı elde ediyor. Her yıl 31 Mayıs'ta kutlanan makaron günü hala çeşitli şehirlerde gerçekleştiriliyor.

Son olarak makaronlar bir İtalyan tarifi olarak Fransa'da ortaya çıkmış ancak Fransızların da hakkını yememek lazım. Bu tarifi geliştirmek ve yaymak için çok çaba göstermişler. Karar sizde!