Market stratejileri alışveriş yapmamızı etkiliyor mu?

​Market stratejileri alışveriş yapmamızı etkiliyor mu?
​Market stratejileri alışveriş yapmamızı etkiliyor mu?

Hemen hemen her gün marketlere girip çıkıyoruz. Sadece ihtiyaçlarımızı almak için gitsek bile fark etmeden birçok şey alıyoruz. Peki bu davranışlarımızın market düzeni ve stratejileriyle bir ilişki olabilir mi? Hadi gelin bu konuya bir açıklık getirelim.

Markete gidince eminim sizlerde aklınızda olmayan birçok şeyi satın alıp çıkmışsınızdır. Ya bir indirime ya da sırf görüntüsüne aldanarak aldığınız ürünlerin aslında ihtiyacınız olmadığını belki de eve gidince fark etmişsinizdir. İşte bu tarz davranışlarımız üzerinde yapılan araştırmalar, bu eylemlerimizin tamamen market düzeni ve stratejileri tarafından yönlendirildiğini öne çıkartıyor. Şimdi herhangi bir marketi göz önüne getirin. Yumurta, süt, un vb. temel gıdaların birbirlerine çok uzakta konumlandırıldığını hatırlayacaksınız. Siz bu ürünleri bulabilmek için o reyonları gezerken tavana kadar ürünle dolu olan raflar illaki dikkatinizi çekecek ve ''şuna da bir bakayım'' diyeceksiniz. İşte bu bakma sonrasında büyük ihtimalle birkaç tane ihtiyacınız olmayan ürün alacaksınız.

Ayrıca marketlerin tek stratejisi ürünleri uzaklara konumlandırmak değil! Aynı zamanda fiyat bakımından daha pahalı olan ürünleri her zaman göz hizasında uyun olanları ise alt raflara yerleştirmeleri de aslında sizi yönlendirmesi için yeterli. Peki yeni çıkan ürünün tanıtıldığı stantlar hiç dikkatinizi çekti mi? Cevabınızın ''evet'' olduğunu duyar gibiyim. İşte bu stantlarda aynı şekilde alışveriş yapmanızda büyük bir etken. Tabi alışveriş arabalarının büyüklüğünden bahsetmeden geçmek olmaz. Arabanızı çok az ürünle doldurduğunuz zaman beyniniz hala bir şeyler almayı unuttuğunu düşündüğünden daha markette bir tür daha atmanızı sağlıyor. E tabi bunun sonucunda da o malum ''evde yoktu sanırım'' cümleleriyle başlayan bir satın alma davranışı gerçekleşiyor.

''Peki Lokmacığım gereksiz alışveriş yapmaktan nasıl kurtulabiliriz?'' Diye soracak olursanız hemen açıklayalım: Mutlaka evden çıkmadan önce eksiklerinizi bir liste haline getirin. Bu sayede alışveriş yaparken evde o ürünün eksik olup olmadığını düşünmeyeceksiniz ve sadece listede yer alan ürünlere odaklanıp onları alacaksınız.