Maya çeşitlerini inceliyoruz!

Maya çeşitleri 101
Maya çeşitleri 101

Pofur pofur kabaran ekmeklerden tutun da, yumuşacık poğaçalara birçok tarifte kullandığımız mayayı daha yakından tanımaya hazır mısınız? Maya çeşidi ne olursa olsun mis gibi maya kokusu mutfakları her daim aynı şekilde sarıyor olsa da, maya çeşitlerinin işlevleri birbirinden tamamen farklı. İnstant mayadan, yaş mayaya tüm maya çeşitlerini incelediğimiz bu yazımızla sizlerleyiz.

İÇİNDEKİLER

Kuru maya

Kuru maya, milyonlarca kurutulmuş tek hücreli organizmadan yapılmış dökülebilir ve granüler bir tozdur. Aynı organizmalar yeniden sulandırıldığında, hamur tariflerinde bulunan şeker ve nişastayı besler ve alkol ile karbondioksit üretir; bu durum da ekmeğe tadını veren ve kabarmasını sağlayan o süreci meydana getirir.

İnstant kuru maya

Diğer tüm maya çeşitlerinden çok daha ince bir granül yapısına sahip olan instant kuru maya, bir yıla kadar kabartma özelliğini koruyabilen tek maya çeşidi. Kuru mayadan en büyük farkı ise, hamurun içerisine hiçbir işlem görmeden direkt eklenerek kullanılabiliyor olması. Yalnız önemli bir detayı atlamamakta fayda var. İnstant maya kullanılan tariflerde, hamurunuzun içine doğrudan sıcak su ya da soğuk su ilave etmemeye özen gösterin. Aksi takdirde mayanın yapısını bozabilir.

Yaş maya

%70 su oranıyla küpler haline dönüştürülmüş, koyu renkli ve elastik yapılı küpler halinde şekillenen yaş mayalar taze maya olarak da biliniyor. Kuru maya çeşitlerine kıyasla çok daha kısa sürede bozulabilen yaş mayanın tam da bu sebeple bir kez açıldıktan sonra uygun koşullar altında saklanması son derece önemli. Özellikle çörek hamurlarında kullanılan yaş mayanın çöreklere farklı bir koku ve doku verdiği düşünülüyor.

Ekşi maya

Canlı bir maya çeşidi olan ekşi mayanın içerisindeki malzemeler oksijene gerek olmadan solunum yapabilen ve canlılığını koruyabilen bir maya çeşidi. Büyüyüp, çoğalabilen bir maya çeşidi olan ekşi maya tüm bu özellikleriyle diğer maya çeşitlerinden ayrılıyor. Suyla açılarak hamura ilave edilmesi gereken bir maya türü olan ekşi maya genellikle kalın kabuklu, yöresel ekmeklerin yapımında kullanılıyor.