Maya yerine ne kullanılabilir?

​Maya yerine ne kullanılabilir?
​Maya yerine ne kullanılabilir?

Hamur işlerinde un, su ve tuzdan sonra en çok kullanılan malzeme maya. Pizzadan ekmeğe girdiği her hamur işinin hem lezzetli olmasını hem de kabarmasını sağlayan maya, hamur işlerinin yumuşak olmasında da etkili. Ancak bazıları tüm bu olumlu nedenlere rağmen maya kokusundan hoşlanmıyor. Peki maya yerine ne kullanabiliriz hadi gelin bakalım.

Kabartama tozu

En az maya kadar hamur işlerinin vazgeçilmezi olan kabartma tozu, maya yerine ikame edilebilecek ürünler arasında yer alıyor. Hamurun kolayca kabarmasını sağlayan bu ürün, ekmek ve pizza gibi tariflerde maya kadar etkili olmasa da yine de kurtarıcı oluyor.

Kabartma tozu ve limon

Maya yerine kullanılabilecek bir başka ürünler arasında kabartma tozu ve limon yer alıyor. Hamuru kabartma rolünü kabartma tozu üstlense de yardımcı oyuncu olarak limona ihtiyaç duyuyor. Çünkü limon kabartma tozunun reaksiyona girmesini sağlıyor. Bu reaksiyon da hamurun kabarmasını sağlıyor.

Ekşi maya

Toz veya yaş maya sevmeyenler olduğu gibi bunları sağlıksız bulduğu için kullanmak istemeyenler de oluyor. İşte bu notada ise hazır mayalara alternatif sunabileceğimiz o madde ise ekşi maya. Evde un ve suyla hazırlayacağınız bu mayayı uzun süre kullanabilirsiniz.