Metabolizmayı hızlandıran gıdalar

Metabolizmayı hızlandıran gıdalar
Metabolizmayı hızlandıran gıdalar

Bu yazımızda bir klişe olarak ‘bu Pazartesi spora ve diyete başlayacak’ herkesin işini kolaylaştırmak ve bu yolda onlara destek olmak adına ‘metabolizma hızlandırıcı gıdalar nelerdir?’ sorusunun cevabını arayarak bu başlık altında derledik. Şimdi spor ve sağlıklı beslenme eşliğinde alınan tüm kalorileri yakma vakti!

Bu sene tüm dünya salgın sebebiyle evlerde geçirdiği zaman dilimlerinde mutfakla olan ilişkiyi epey düzelterek kalori durumlarını ‘alınmaması gereken kilolar aldık’ olarak sabitledi. Covid19 salgını sebebiyle dünya geneline yayılan pandemi herhangi bir coğrafya fark etmeksizin evlerde geçirilen zaman dilimlerinde insanları kendi ekmeklerini yapmaktan tutun da farklı lezzetlerle tanışmaya kadar birçok gastronomik faaliyete sürükledi.

Öyle ki bu üzücü senenin tek olumlu tarafı mutfakla arası pek de iyi olmayan, pandemi öncesi yumurta dahi kırmayan herkesin artık birer şefe dönüşmesi oldu. Tabi durum böyle olunca yeni yeni lezzetlerin keşfiyle beraber, kilo almamak pek de mümkün olmadı ve sonrasında herkes alınan bu kiloları vermenin yollarını araştırmaya başladı.

Tarçın

Aromasına ve kokusuna hayranlık duyduğumuz tarçın sadece keklerimizi ve tatlılarımızı lezzetlendirmekle kalıyor sanıyorsanız yanılıyorsunuz. İstenmeyen kilolar almamızın en büyük etkeni olan tatlı sevdamızı dizginleyip şeker ihtiyacımızı baskılayan ve kan şekerimizi kontrol altında tutarak iştahımızı dengeleyen tarçın kilo verme yolunda mutfaklarımızdaki en yakın dostlarımızdan biri.

Elma

Sanıyoruz ki elma dünyanın en sevilen ve en fazla tüketilen meyvelerinden biri olma liderliğini dünya var olduğu sürece asla başka bir meyveye bırakmayacak… Elmanın lezzeti ve ulaşılabilir olması her ne kadar popülerlik konusunda ona katkı sağlasa da elmanın yoğun lifli yapısı sindirim sistemini düzenlemek ve açlık hissini baskılamak konusunda adeta bir ‘son kalori bükücü.’

Brokoli

Seveninin deli divane sevdiği, sevmeyeninin de ömrü billah ağzına sürmediği bir sebze çeşidiyle karşınızdayız; brokoli. Bizim için hem lezzetiyle hem de faydaları sofralarımızın baş tacı olan brokolinin kilo verme yolculuğunda co-pilotunuz olacağını söylesek? Kan şekeri seviyenizi düzenleyerek, açlık hissinizi kontrol altında tutmanızı sağlayan brokoli gerçek bir form dostu.

Acı biber

Şu an ‘Nasıl yani Lokmacım, acı biber Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu mutfağını mihenk taşı eee buralarda insanların incecik olması gerekmez mi?’ dediğinizi duyuyoruz…

Kebaplarıyla ve tatlılarıyla dünyaya nam salmış bir iki coğrafi bölgemiz için bu biraz zorlayıcı olsa da acı biber tek başına yağ dokularının enerji seviyesini arttırarak kalori yakımı ve insülin direncini kontrol altında tutma konularında bir lider.

Yumurta

Her sabah güne bir adet haşlanmış yumurta ile başlayarak aynı zamanda kilo verme yolunda her yeni güne sağlam bir adım atarak başlayacağınızı söylesek? Yüksek oranda protein içeren yumurta açlık hissini bastırarak bünyemizi uzun süre tok tutacağından metabolizmamızı hızlandırarak bu yolda bize yol arkadaşı olacak gıdaların başında geliyor.

Yeşil çay

Lokma’nın bitki çaylarına olan sevdasını bilmeyen kaldıysa işte bu bizi üzer… Şöyle iyi demlenmiş, tavşan kanı bir Türk çayının yeri her ne kadar ayrı olsa da sağlığımız ve formumuz için siyah çayı yolculayıp yerine metabolizmamızı hızlandırarak, yağ yakımını kolaylaştıran yeşil çayı transfer ettiğimizden beri işler çok daha iyi.

Turunçgiller

Pandemi sürecinde iki ortak sorun tüm dünyayı kasıp kavurdu. ‘Bağışıklığımı nasıl güçlendirebilirim?’ ‘Metabolizmamı nasıl hızlandırabilirim?’ İkisinin de en güvenilir cevabının yine doğada olduğunu söylemek de fayda var. Turunçgiller, yüksek oranda C vitamini ile bağışıklık sistemimizi güçlendirirken metabolizmamızı hızlandırıp yağlarımızla vedalaşmamız konusunda gerçek bir savaşçı.