Meze zengini bir mutfak: Lübnan yemekleri ve Lübnan mutfak kültürü

Lübnan yemekleri ve Lübnan mutfak kültürü
Lübnan yemekleri ve Lübnan mutfak kültürü

Bu hafta, yediden yetmişe hepimizin oldukça sevdiği falafeli ile gönüllerde ayrı bir yeri olan Ortadoğu’nun mistik lezzet dünyasına açılan kapı Lübnan mutfağını mercek altına alıyoruz.

  • İçindekiler
  • 1.Lübnan mutfak kültürü
  • 2.Lübnan meşhur yemekleri

Uzun yıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Ortadoğu’nun avrupai yüzü olarak bilinen Lübnan, bu kültürel çeşitliliği mutfağa da yansıtmış durumda. Özellikle Osmanlı, Arap ve Akdeniz mutfaklarının etkisi Lübnan mutfağında gözle görülür boyutta.

Lübnan mutfağının temelini; tahıl, nişasta, sebze ve meyveler oluşturuyor. Beyaz et de kırmızı ete oranla ülkede çok daha fazla sevilen ve tüketilen bir durumda. Lübnan mutfağına genel bir perspektiften bakıldığında ise göze çarpan ilk şey; mezelerin neredeyse ana yemeklerin yerini aldığı.

En sevilen mezelere şöyle bir göz attığımızda ilk göze çarpanlar ise hemen hemen her öğünde kendine yer bulan; humus, zahter salatası,tabule, semsek, kibbe ve çiğ köfte.

Ortadoğu’nun oryantalist atmosferini iyiden iyiye hissettiğimiz Lübnan mutfağında; baharatlar, aromatik ve kokulu otlar yemeklerin yapım aşamasında ve sunumlarında da sıklıkla kullanılan malzemeler.

Lübnan mutfağının olmazsa olmazı ise; nohut. Özetle nohut = Lübnan mutfağı. Humus, falafel, lebeniye çorbası gibi global olarak ünlenmiş tüm kült lezzetlerin ana malzemesi nohut.

Zeytin ve zeytinyağı konusunda da Akdeniz’in bolluğunu ve bereketi Lübnan mutfağını etkisi altına almış durumda. Yemeklerde ve salatalarda bolca kullanılan zeytinyağı sofralarda da çeşitli baharatlar eşliğinde kaseler içerisinde servis edilir durumda.

Et yemekleri konusunda da oldukça başarılı olan Lübnan mutfağında, beyaz et dışında en sık tüketilen et çeşidi; kuzu eti. Kuzu eti söz konusu et yemekleri olduğunda Lübnan mutfağının favorilerinden. Etli humus ve kibbe kuzu etinin en sık kullanıldığı lezzetler.

Türk mutfağından sonra en sık yoğurt tüketilen dünya mutfağı, şüphesiz ki Lübnan mutfağı. Özellikle et yemeklerini yoğurt ile tüketmeyi oldukça seven Lübnanlılar için yoğurt Lübnan mutfağının olmazsa olmazlarından biri.

Tatlı severlere müjde! Baklava, künefe, kadayıf gibi Türk mutfağının en sevilen tatlılarını Lübnan’da farklı versiyonlarıyla deneyimleyebilmeniz mümkün. Oldukça seveceğinize de Lokma garantisi vermeyi unutmayalım.

İçecekler konusunda da adeta bir lezzet cenneti olan Lübnan’da kahve ve meyve suları çeşitleri oldukça fazla ama bizim favorimizi soracak olursanız Güneydoğu Anadolu bölgesinde de sıklıkla tüketilen mırra, Lübnan mutfağının incisi.