Mide bulantısına iyi gelen bitkisel çaylar

​Mide bulantısına iyi gelen bitkisel çaylar
​Mide bulantısına iyi gelen bitkisel çaylar

Zaman zaman hepimiz mide bulantısı yaşıyoruz. Bazen çok sıcak havalarda toplu taşımada bazen de o gün yemeği fazla kaçırdığımızda! Çareyi hemen ilaçlarda aramak yerine bizim tavsiyemiz önce size önereceğimiz bitkisel çayları denemeniz. Tabii doktorunuz ilaç yazdıysa o başka! E hadi bakalım o zaman tariflere!

Mide bulantısı çeşitleri

Santral tip: Genelde görsel veya işitsel bir durumla tetiklenir. Daha basit açıklayalım. Kötü görünen bir yemeği düşünmek bu mide bulantısına sebep olabilir.

Periferik tip: Bu mide bulantısı tipi sindirim sistemi ve diğer organlardan etkilenerek oluşur.

Psikojenik tip: Hasta bu tip mide bulantısını kendisi başlatabilir. Eğer anksiyeteniz varsa o tip durumlarda ortaya çıkması oldukça muhtemel.

Fizyolojik tip: Mideyi etkileyen gerçekten önemli bir problem varsa ortaya çıkar. Psikolojik değildir.

Akut tip: Bir haftadan daha kısa süren kusmalardır.

Kronik tip: Bu tip bir haftadan daha uzun sürer. Mutlaka doktora görünmek gerekir. Zehirlenmeler ve enfeksiyonlarda görülebilir.

Mide bulantısı sebepleri

-Zehirlenme
-Laktoz intoleransı
-Gebelik
-Araba veya vapur tutması
-Bazı ilaçların yan etkileri
-Vertigo
-Beyin tümörü
-Böbrek taşı
-Safra kesesi problemleri
-Migren
-Reflü
-Alkol kullanımı
-Ülser ve gastrit
-Apandisit
-Stres

Mide bulantısına iyi gelen bitkisel çaylar

Yukarıdaki ciddi durumlardan herhangi biri yoksa bitkisel çaylara başvurabilirsiniz.

Nane limon

En klasik olanla başlayalım. 1 su bardağı kaynamış suyun için 1 tatlı kaşığı kuru nane katıp 10 dakika demleyin. Ardından süzüp içine yarım limon suyu sıkın ve ılık bir şekilde tüketin.

Ihlamur

Ihlamur mis gibi kokusuyla bir sürü derde deva! Tıpkı nane limon gibi 1 su bardağı kaynamış suyun içine bir tutam ıhlamuru alın ve 7-8 dakika demleyin. Süzüp için, çok iyi geldiğini göreceksiniz!

Zencefil çayı

Zencefil ferahlatıcı etkisiyle mide bulantınıza kısa sürede derman olur. Diğerlerinden farklı olarak zencefil bir kök bitkisidir ve demleme yöntemi ile değil kaynatma yöntemi ile hazırlanır. 2-3 adet para büyüklüğünde zencefili 1 su bardağı kaynayan suyun içine atın ve 7-8 dakika kaynatın. Süzüp içebilirsiniz.

Kekik çayı

Kekik çayı mideyi çok güçlü bir şekilde rahatlatır. Hem kasları gevşetmekte etkilidir hem de mide üzerinde. Kaynamış suyun içine 1 tatlı kaşığı kekiği atın ve 4-5 dakika demleyin. Ardından süzüp tüketebilirsiniz.