Mikrodalga fırına konmaması gerekenler

Mikrodalga fırına konmaması gerekenler
Mikrodalga fırına konmaması gerekenler

Mikrodalga fırınlar günümüzde hemen hemen her evde bulunan, hayatı kolaylaştıran, mutfakta zamandan tasarruf etmemizi sağlayan demirbaşlarımızdan biri. Teknolojinin en büyük nimetlerinden biri olarak düşünülse de mikrodalga fırınların pek de masum olmadığı da yadsınamaz bir gerçek.

Öyle ki mutfaklarımızda kullandığımız her şeyin son derece sağlıklı olmasına azami özen göstermemiz gerekirken bazı durumlarda bunu göz ardı edip; gerek pratikliğinden, gerek başka sebeplerden ötürü mutfaklarımızda olmaması gereken ürünlere yer verdiğimizi itiraf etmek zorundayız.

Mikrodalga fırınlar tam da bu noktada bizi ikilemde bırakan şeylerin başında yer alıyor. Pratikliğinden dolayı kullanmaktan vazgeçemesek de en azından ‘asla mikrodalga fırına konmaması gerekenlere’ göz atıp, bir nebze de olsa içimizi rahatlatmaya ne dersiniz? Hadi! Hep beraber mikrodalga kullanma rehberimize göz atmaya.

Yumurta

Lokma’dan nefis bir tarif açtık yapmaya kalkıştık o da ne ‘yumurtalar oda sıcaklığında olmalı’ notu düşülmüş… Buzdolabından yumurtalarımızı çıkardık, beklemek de istemiyoruz; açtık mikrodalgamızı attık içine yumurtamızı o da ne FELAKET… Yumurta mikrodalga içinde patlayarak kötü sonuçlara yol açabilir…

Plastik kaplar

Zaman zaman arta kalan yemeklerimizi plastik saklama kabında saklamak gibi hatalara düşmeyenimiz var mı? :( Maalesef plastik saklama kapları sağlığa ne denli zararlı oldukları ispatlanmış olsa da hala mutfaklarda kendine yer bulabiliyor. Lakin bu plastik kaplardaki yemekleri mikrodalgada ısıtmak gerçek bir intihar… Çünkü mikrodalga fırında ısınan plastik kaplar içerisindeki tüm zararlı kimyasalları açığa çıkarıyor.

Metal bardaklar ve tabaklar

İşte mikrodalga fırınlarımızdan uzak tutulması gereken bir diğer mutfak eşyalarımız da; metal bardak ve tabaklarımız. Öyle ki mikrodalga fırınlarımızın güçlü ışınları sayesinde metal kaplar fırın içerisinde patlayarak büyük felaketlere yol açabilir…

Kese kağıdı

‘Lokmacım kese kağıdının mikrodalgada ne işi var?’ demeyin… Kimi zaman kese kağıdıyla aldığımız ürünlerin ısıtmak için mikrodalga fırınlara atıldığına çok kez şahit olduk. Lakin bu o kadar tehlikeli ki; mikrodalga fırınların güçlü ışınları kese kağıdının içerisinde bulunan mürekkebin yiyeceklerine geçmesine sebep oluyor.

Patates

Aman diyelim siz siz olun patatesi kabuklarını soymadan mikrodalgaya atmak gibi bir eylemde sakın ola ki bulunmayın. Kabukları soyulmamış bir patates tıpkı yumurta gibi mikrodalga fırınınızın içerisinde patlayabilir ve korkunç sonuçlar doğurabilir.

Acı biber

Bu defa fırınınıza ve etrafı somut bir zararı olmasa da sizlere oldukça büyük soyut bir zarar verecek acı biberde sıra. Acı biberi mikrodalga fırına attınız hiçbir sorun yok ta ki kapağı açana kadar. Fırın kapağını açar açmaz soluduğunuz o acı tüm burnunuzu ve ciğerlerinizi tıkayabilir… :(

Alüminyum folyo

Zaman zaman kapaksız kaplarımızda sakladığımız yemeklerimizin üstünü alüminyum folyo ile kapatmak oldukça sık yaptığımız eylemlerden biri. ‘Lokmacım itiraf edeyim bazen folyoyu çıkartmadan yemeği ısıtmak için mikrodalgaya atıyorum’ diyenlere tek bir sözümüz var SAKIN. Bunun mutfağınızda dev bir yangına sebep olabileceğini SAKIN unutmayın.

Meyve

Buzdolabında muhafaza edilen meyveleri soğuk kış günlerinde mikrodalgaya atmak gibi bir hata yapmıyoruz değil mi sevgili Lokma ailesi? Yapıyorsak da meyvelerin patlayıp bizleri oldukça ürkütecek neticelere sebep olduğunu biliyor muyuz? Siz siz olun bu listede yazanları asla mikrodalga fırınınıza koymayın...