Mikrodalga fırınlar zararlı mı?

​Mikrodalga fırınlar zararlı mı?
​Mikrodalga fırınlar zararlı mı?

Birçok kişinin günlük hayatta daha pratik olduğu için sıkça kullandığı cihazlardan biri mikrodalga fırınlar. Her ne kadar kullanımı yaygın olsa da birçok kişinin aklında soru işareti bırakan da bir cihaz. Kimilerine göre Amerika'da kanser oranlarının artmasında bile etkili. Peki mikrodalga fırın hakkında ortada dolanan 'tehlikeli' söylentisi ne kadar doğru gelin bakalım.

Mikrodalga fırın nasıl çalışır?

Yiyecekleri ısıtmak için mikrodalga enerjisini kullanan bu cihazlar, yiyeceğin içerisinde bulunan su moleküllerini titreştirir. Frekans dalgaları arttıkça hareketlenme artar ve bu sayede ortaya ısı çıkar. Aslında bunu güneş altında kalan bir suyun ısınması gibi düşünebilirsiniz. Hatta molekül yapısında fazla yağ bulunan yiyeceklerde ısıtma oranı çok düşüktür.

Mikrodalga fırınlar kendini temize çekti!

Birçoğumuz tarafından zararlı olarak adlandırılan mikrodalga fırınlar yapılan araştırmalar sonucunda zararsız olduğunu kanıtladı. Yiyeceklerin içerisinde bulunan suyu titreştirerek ısınmalarını sağlayan bu cihaz, sanıldığı gibi zararlı radyasyon göndermiyor. Hatta yapılan araştırmalarda mikrodalga fırınlarda pişen yiyeceklerin diğer pişirme yöntemlerine göre besin değerlerini daha iyi korudukları saptandı. Ancak her araştırmanın olduğu gibi bu araştırmanın da bir istisnası var. Bu istisna ise şöyle; suda çözünen vitaminlere sahip olan yiyeceklerin besin değerleri mikrodalganın çalışma prensibinden dolayı biraz daha fazla yok ediliyor.

Peki mikrodalga fırınlar dışarıya radyasyon yayıyor mu? Bu konuda yapılan araştırmalar ise mikrodalga fırınların radyasyon yaymadığını ortaya koyuyor. Hatta özel üretilmiş camları sayesinde mikrodalgalar bile bize çok fazla ulaşamıyor. Sonuç olarak sanılanın aksine mikrodalga fırınlar kanser yapıcı bir etki ortaya çıkarmıyor.