Milkshake'in ortaya çıkışı ve karanlık milkshake cinayetleri

Milkshake
Milkshake

Gün içerisinde yediğimiz içtiğimiz birçok gıdanın arkasında uzun, derin bir tarihi olabiliyor. Bizler ise bu tükettiğimiz gıdaların tarihte nasıl ortaya çıktıklarının farkına varmadan günü geçirmiş oluyoruz. Lokmacığınız bu zamana kadar birçok yiyeceğin ve içeceğin tarihini araştırıp sizlerle paylaştı. Sıra "Milkshake nasıl ortaya çıktı?" sorusunun cevabını aramakta!

İÇİNDEKİLER

Milkshake nedir?

Milk (süt) ve shake (sallamak) kelimelerinin birleşiminden oluşan milkshake süt, kırılmış buz, çeşitli meyvelerin karışımından oluşan serinletici ve tatlı ihtiyacını anında kesen harika bir içecek!

Nasıl ortaya çıktı?

Bilinen ancak günümüzdeki tarifinden oldukça farklı olan ilk milkshake 1880'lerin başında ortaya çıkıyor. Bu tarife göre çırpılmış yumurtaya süt ve şeker eklenerek bir içecek elde ediliyor. Ancak 1900'lerin başlarına gelindiğinde milkshake'lerin içine dondurma eklenmeye başlanıyor.

Bu dönemlerde elektrikli karıştırıcılar pek yaygın değildi. O sebeple malzemeleri karıştırmak için bir shaker kullanılıyordu.

Biz bunu Karadeniz'de kullanılan yayıklara benzettik.

Milkshake'in günümüz tarifine en yakın modern tarifi 1922 yılında ABD'de Ivar "Pop" Coulson tarafından geliştirildi. İki top dondurmaya malt tozu ve süt ekleyen Coulson tabiri caizse tarih yazdı.

Peki hiç düşündünüz mü içinde dondurma olan bir içeceği shakerda sallamak ne kadar zor? İşte adeta kol kası yaptıran bu eziyetli tariften dolayı elektrikli blenderların icat edilmesi de kaçınılmaz oldu. Neyse o başka konu!

Milkshake cinayetleri

Çilekli, çikolatalı ve vanilyalı yüz güldüren bu içeceklerin bir de oldukça karanlık bir tarafı vardı! 1963 yılında CIA Fidel Castro'yu çikolatalı bir milkshake'in içine kattığı zehirle öldürmeye çalıştı.

Milkshake cinayetleri bununla da sınırlı kalmadı. 1965'te Vancouver'da bir koca karısının içtiği milkshakelere arsenik karıştırdı. 2003 yılında Nancy Kissel, 'Milkshake Cinayetleri' olarak bilinen olayda kocasını öldürdü. Kissel, kocasını öldüresiye dövmeden önce, sakinleştirici yüklü çilekli milkshake ikram etti.