Mini seramızı yapıyoruz: Saksıda yetiştirebileceğiniz sebze ve meyveler

​Mini seramızı yapıyoruz: Saksıda yetiştirebileceğiniz sebze ve meyveler
​Mini seramızı yapıyoruz: Saksıda yetiştirebileceğiniz sebze ve meyveler

Sırada mini sera oluşturmak var. Peki bu nasıl olacak? Bunun için evinizden çıkmanıza ya da kilometrelerce yol yapmanıza gerek yok. Yalnızca balkon ya da terasta (hatta cam kenarında bile) uygun bir alan sizin için yeterli. Çünkü saksıda bile kolayca yetiştirebileceğiniz; ilgi gösterdiğinizde verimli sonuçlar elde edebileceğiniz sebze ve meyveleri temel alıyoruz. Tabii daha sonrasında bu sebze ve meyveleri Lokma tariflerini taçlandırmak için kullanabilirsiniz.

Kalabalık ve doğadan uzak şehirlerde yaşayan insanların yeşillik özlemi dinmiyor. Her ne kadar belirli aralıklarla kamp turları, doğa gezileri ya da orman yürüyüşleri düzenlense de aslında ‘toprakla oynama’ arzusu aslında hiçbir yere kaybolmuyor. Bu aslında bir terapiden farksız… Evet; büyük şehirlerdeki hayat aslında insanları sık sık doğa kaçamakları yapmasını engelliyor. Doğal olarak toprakla vakit geçirmesini de… Ancak buna rağmen küçük bir balkon ya da cam kenarındaki uygun bir alanda bile saksıda sebze ve meyve yetiştirebilirsiniz. Biz de bu rehberimizde mini seralara odaklanarak küçük saksılarda bile kolayca yetiştirebileceğiniz toplamda 11 sebze ve meyveyi paylaşıyoruz.

Domates

Belki de saksıda en fazla yetiştirilen şeylerden biri domates oluyor. Geniş bir saksı ve bol toprak olması koşuluyla balkon ya da bahçenizde domates yetiştirebilirsiniz. Tabii bunun için çimlenme tepsisi, saksı, tahta ve tohumları önceden ayarlamanız gerekiyor.

Domates
Domates

Biber

Diğer yandan geniş bir saksı tercih edip bol sulamayla evinizden çıkmadan biber de yetiştirebilirsiniz. Biber yetiştirirken saksının derinliğine önem göstermenin ayrıca önmeli olduğunu da belirtmek gerekiyor. Ayrıca bahçe toprağı ya da gübre karışımlı toprak tercih etmekte yarar var. Biber tohumu yerine fide de kullanabilirsiniz.

Biber
Biber

Salatalık

Saksıda yetiştirilebilecek diğer bir sebze ise salatalık. Bunun için uygun yapıdaki salatalık çeşitlerini satın almak şart. Salatalığın bol suyu sevdiğini biliyoruz. Dolayısıyşa saksının alt kısmının epey geniş drenaj deliklerine sahip olması önemli. Havalar Temmuz başında ekip, iyi baktığınız sürece Eylül’de ilk salatalıklarınızı toplayabilirsiniz.

Salatalık
Salatalık

Patlıcan

Patlıcanın da birçok farklı türü var. Dolayısıyla az toprakta ve saksıda yetiştirilebilecek çeşidini alıp buna göre ekimi yapmak elzem. Buradaki temel unsur ekim işlemini gerçekleştirdikten sonra ev ortamında 10 gün boyunca bekletmek. Ardından patlıcanın sevdiği şekilde serin bir yere taşıyarak düzenli olarak su takviyesi ve havalandırmayı yapmanız gerekiyor.

Patlıcan
Patlıcan

Limon

Balkon ya terastaki saksınızda limon da yetiştirebilirsiniz. Bildiğiniz gibi limon normal şartlarda ağaçta yetişiyor. Ancak derinliği fazla olan bir saksı tercih ettiğinizde limonu da uygun koşullar altında yetiştirmemek için neden yok. Ayrıca en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri soğuktan korumak.

Limon
Limon

Sarımsak

Özellikle kış aylarında çorbalarla birlikte bolca tüketilen ve vücut direncini artırmasıyla bilinen sarımsak saksıda yetiştirilebiliyor. Ayrıca ilk aşamadan belirtelim: Killi ve zengin bir toprak seçmeniz gerekiyor.

Sarımsak
Sarımsak

Kavun - Karpuz

Kumlu toprağı ve derin saksıları seven kavun ya da karpuzun ekimi bahar aylarında yapılıyor. Eğer siz de geniş bir saksıya bu mevsimde ekim yaparsanız yaz aylarının ortasında sonuca ulaşabilirsiniz.

Kavun - Karpuz
Kavun - Karpuz

Fesleğen

Sofralardan eksik olmayan ve özellikle de salatalara kattığı aroması sebebiyle sıkça tercih edilen fesleğen, lezzetinin yanı sıra kokusuyla da epey meşhur. Ve fesleğeni de saksıda yetiştirebilirsiniz.

Fesleğen
Fesleğen

Taze soğan

Diğer bir besin de taze soğan. Fesleğende olduğu gibi salatalarda tercih edilebilen taze soğan, aslında çok basit şekilde saksıda yetiştirilebiliyor.

Taze soğan
Taze soğan

Çilek

Balkonda, bahçe ya da terasta saksıda çilek yetiştirecek olan kişilerin çilekleri böceklerden ve salyangozlardan iyi korumaları gerekiyor. Tabii diğer tüm meyve ve sebzelerde de olduğu gibi az toprakta yetişebilen türlerin fidelerini almak gerekiyor.

Çilek
Çilek

Çalı fasulyesi

Listemizdeki son seçenek ise çalı fasulyesi. Balkonunuzda yetiştirebileceğiniz fasulyeyi yemeklerinizde ve tariflerinizde gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

Çalı fasulyesi
Çalı fasulyesi