Mükemmel bir risotto nasıl yapılır?

Risotto
Risotto

Hem bu kadar basit görünen hem de bu kadar etkileyici yemek dünyada çok azdır. İşte bizce risotto bu etkileyici yemeklerin arasında yer alıyor. İtalya'da pirincin en yaygın tüketimi olan risotto, Türklerin de damak tadına oldukça uygun bir yemek. Sonuçta çok yakın kültürlere sahibiz değil mi ama? Hadi o halde mükemmel risotto için püf noktalara geçelim.

Pirinç seçimi

Risotto pişirmeyi kafanıza koyduysanız onu asla pilav yaptığınız pirinç ile pişirmeye çalışmayın çünkü olmayacaktır. Risotto yapmak için en doğru pirinç arborio pirincidir. Bu tür, bodur, tombul ve bol nişastalıdır. Nişastası sayesinde risotto muhteşem kremsi bir kıvama kavuşur.

Pirinci pişirdiğiniz suyun kalitesi

Arborio pirinci yapısı gereği çok fazla suyu hapseder. Bu da demek oluyor ki hapsettiği suyun lezzeti çok önemli. Pirincin suyu çekme aşamasında tavuk, sebze ya da et suyu kullanmak risottonun lezzetini 2-3 kat artıracaktır. Risottonun orijinal lezzetine kavuşmak istiyorsanız yapay aromalı bulyonlardan uzak durmanızı öneriyoruz.

Suyu aşamalı olarak eklemek

Risottonun pişme kıvamı oldukça ilginçti. Ne çiğ kalmalı ne de çok pişmiş olmalı. Pirinç tanesini ortadan bölüp baktığınızda iğne ucu kadar pişmemiş bir kısım görmelisiniz. Fotoğrafın en başındaki pirinç az pişmiş, ortadaki ideal ve kremsi ancak ortasında minicik bir çiğlik var, en sağdaki ise fazla pişmiş ve oldukça kırılgan.

Kıvamını ikiye katlamak için

Risottonun asıl kıvam vericisi pirincin kendi nişastası ve eklediğiniz sudur. Ancak son aşamada ekleyeceğiniz bir parça tereyağı ve parmesan, yemeğin lezzetini gerçekten bambaşka bir hale taşıyor. Ekstra kremsi ve lezzetli bir risotto için bizce bu adımı atlamayın!

Servis tabağı önemli

Risottonun pişirilmesi kadar servis edilmesi de oldukça önemli. Derin bir kasede yığılmış risotto sıcak sıcak midenize oturacaktır. Düz, ılık bir tabakta tek kepçe ve eşit yayılmış şekilde servis etmek en doğrusu!