Mutfağımızda ki tehlike: Plastik kesme tahtası!

​Mutfağımızda ki tehlike: Plastik kesme tahtası!
​Mutfağımızda ki tehlike: Plastik kesme tahtası!

Hemen hemen her mutfakta yer alan ve vazgeçilmez ürünlerimizden biri olan kesme tahtası, aslında ne kadar sağlıklı? Ahşap, plastik ve cam malzemeden üretilen kesme tahtaları kullanım açısından farklılık sunduğu gibi sağlık açısından da farklı. Hadi gelin hangi kesme tahtası daha sağlıklı bir göz atalım.

Yemek yapan herkesin en çok kullandığı mutfak gereçlerinin başında kesme tahtası geliyor. Kimi ahşap kimi plastik kimi ise cam kesme tahtasını tercih ediyor. Bakıldığında hepsi aynı görevi görse de sağlık yönünden maalesef birbirlerinden ayrılıyorlar. Wisconsin Üniversitesinde yapılan araştırmalar plastik kesme tahtasının içerisinde yer alan BPA ve Flat gibi maddelerin hormonları etkilediğini ortaya koymakta. Özellikle ısıyla ve güneşle temas eden plastik kesme tahtası, daha da zararlı hale geliyor. Bu sebeple uzmanlar plastik kesme tahtalarının makinede yıkanmasıyla içinde yer alan kimyasalların ortaya çıktığına vurgu yapıyor.

Yapılan bir diğer araştırmada ise plastik ve ahşap kesme tahtalarının üzerine E.coli ve salmonella olarak isimlendirilen bakteriler konuluyor. Bu deney sonunda ortaya çıkan sonuç ise şaşırtıcı. Kesme tahtalarına yerleştirilen bu bakteriler en çok plastik olanda barınarak büyüyor. Ayrıca plastik kesme tahtaları çok fazla kullanıldığında derin çiziklere sahip oluyor. Bu çizikler bakterilerin rahatça yaşaması için oldukça uygun. Hem bu oyukları iyice temizlemek hem de plastik kesme tahtasının içerisinde yer alan kimyasalları açığa çıkarmamak için bir fırça yardımıyla elde temizlenmesi gerekiyor.

"Peki Lokmacığım hangi kesme tahtası daha sağlıklı ve hangisini kullanmalıyız?" Diye soracak olursanız hemen cevaplayım: Makinede temizlenmesinde hiçbir sakınca olmayan cam kesme tahtası en sağlıklısı. Ancak kullanım açısından çok dikkat edilmesi gerekiyor ve bıçakları köreltiyor. Bir diğer sağlıklı kesme tahtası ise ahşap. Ancak ahşap kesme tahtasını da makinede temizlememeniz gerek.