Mutfaklarımızda en sık kullanılan 14 farklı pişirme yöntemi

En sık kullanılan pişirme yöntemleri.
En sık kullanılan pişirme yöntemleri.

Ağartma, yahnileme, haşlama ve buğulama yöntemi ıslak pişirme teknikleri arasında en çok kullanılanları… Ama aslında yelpaze çok daha geniş. Farklı türlerdeki yiyecekleri farklı tekniklerle pişirip lezzetlerini tatmak isteyenler için en sık kullanılan 14 farklı pişirme yöntemini paylaşıyoruz.

Yeni yılın gelmesiyle birlikte hemen her alanda olduğu gibi mutfak alışkanlıkları konusunda da yeni bir sayfa açılıyor… Böylece birçok kişi yemek pişirmeye, lezzetli menüler oluşturmaya ve akşam yemeklerini daha keyifli hale getirmeye çalışıyor. Durum böyle olunca da sağlıklı ev yemekleri araştırılmaya başlanıyor; gıdaların ilgi çekici özellikleri ve faydaları öğreniliyor... Ama şunu unutmamak gerekiyor ki seçilen gıdalar kadar gıdaların pişirme teknikleri de yemeğin besin değerleri üzerinde etkili bir unsur. Yemek pişirmenin tek bir yöntemi yok. Bu yüzden farklı pişirme tekniklerini deneyip çok daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Aslında pişirme yöntemlerini ıslak pişirme ve kuru pişirme olarak iki ayrı kategoride değerlendirmek gerekiyor. Ama hepsinden önce bunları tanımlayalım.

Islak pişirme nedir?

Pişirmede su ya da bazı sıvıların kullanılmasıyla uygulanan yöntemler. Sıvıları su yerine çeşitlendirebilmek mümkün. Öncelikle akla gelenler ise süt, sirke ve tavuk suyu

Ağartma, haşlama, kaynatma, yahnileme gibi yöntemleri bu kategoride değerlendirebiliriz. Çünkü tamamı ıslak pişirme yöntemlerine dayanıyor.

Kuru pişirme nedir?

Gelelim kuru pişirme yöntemlerine… Burada da aslında kızartma, kavurma, ızgara ve fırınlama gibi seçenekler karşımıza çıkıyor. Evet; bu yöntemde de yağ ve çeşitli sıvılar var ama doğrudan su bazlı sıvılar değil. Dolayısıyla sıcaklık da ıslak pişirmeye göre çok daha fazla artıyor.

Şimdi toplamda 14 farklı pişirme yöntemine geçiş yapabiliriz, öncelikle ıslak pişirme tekniklerinden başlıyoruz.

Islak pişirme teknikleri nelerdir?

Ağartma yöntemi

Ağartma, yemeklerin hızlı bir şekilde kaynar suya ve ardından da buzlu suya daldırılmasına verilen isim. Ağartma yöntemi daha çok sebzelerin rengini açmak için kullanılıyor ve bu yöntem sebzelerde bir şoke etkisi oluşturuyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli maddelerin başında ise bol su kullanılıyor olması. Aksi takdirse sebzeleri eklediğinizde suyun sıcaklığı düşebilir ve ağartma yönteminin etkisi azalabilir.

Yahnileme yöntemi

Kısık ateşte pişirilen etler için kullanılan bir teknik. Tabii etlerin çok büyük olmaması gerekiyor. Tamamen sıvıyla kaplanan tencereler bu yöntemi kullanmak için en verimli malzemelerden biri.

Haşlama yöntemi

Çok sık kullanılan bir diğer ıslak pişirme yöntemi ise haşlama. Hemen herkesin de bildiği gibi bu sistem sert yiyecekler için oldukça fazla tercih ediliyor. Özellikle patates ya da fasulye gibi yiyecekleri bu kategoride değerlendirebilmek mümkün. Ek olarak haşlama yönteminin besinleri iyice temizlemek için kullanıldığını da eklemek gerekiyor. Bu kadar açıklamanın ardından tek cümleyle ifade etmek gerekirse yemeklerin suyla pişmesine verilen isme deniyor. : )

Yarı haşlama yöntemi

Yarı haşlama da sık kullanılan bir teknik. Bunda da yine haşlamayla aynı özellikler sunuluyor ama çok daha kısa süreli bir pişirme gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla yarı haşlamanın aslında sert yiyecekleri yumuşatma amacıyla kullanıldığını belirtmek gerekiyor.

Buğulama yöntemi

Haşlamadaki gibi sert besinler yerine buğulama aslında bunun tam tersi ürünlerle birlikte kullanılıyor. Yani aslında meyve, yumurta ya da balık ürünleri su bazlı sıvılarda pişirilerek güzel bir sonuç elde ediliyor.

Buharlama yöntemi

Uzmanların ‘en sağlıklı pişirme yöntemlerinden’ biri olarak bördüğü buharlama, isminden de anlaşılabildiği üzere yiyecekleri buhar ısısıyla pişirmeyi sağlıyor. Özellikle balık pişirmede çok sık kullanılan tekniklerden biri olduğunu ekleyelim.

Kuru pişirme yöntemleri nelerdir?

Islak pişirme yöntemlerini tamamladıktan sonra az önce açıklama kısmında da bahsettiğimiz kuru pişirme tekniklerine geçebiliriz. Fırınlama, karartma ya da rostolama en fazla tercih edilen kuru pişirme yöntemleri arasında. Yine ızgara ve kavurma da bolca kullanılıyor. Şimdi merakınızı artırmadan tüm bunların açıklamalarına geçelim.

Fırınlama yöntemi

Açık ya da kapalı fırın fark etmeksizin sıcak havayla uzun süre boyunca pişirme yöntemine verilen isim. Özellikle kek, börek ya da çörek gibi hamur işleri fırınlama yöntemiyle pişirilir.

Karartma yöntemi

Dökme demir tavada uygulanan karartma yönteminde tavanın çok sıcak ve kuru olması şart. Peki ama karartma hangi yemekleri pişirmek için kullanılır? Bu sistem balık pişirme için tercih ediliyor. Eriyen tereyağına batırılan balık daha sonrasında baharatlarla kaplanır ve tavada pişmeye devam eder.

Izgara yöntemi

Yoğun olarak kullanılan yöntemlerden biri de ızgara yöntemi. Bu kuru pişirme sisteminde yiyecekler doğrudan kömür ya da odun ateşinden yayılan sıcaklıklarla pişiriliyor. Tabii elektrikli ızgaralar da benzer sonucu veriyor.

Kavurma yöntemi

Kavurma yöntemi daha çok tavada ya da fırında kullanılıyor olsa da aslında mangal için de oldukça uygun.

Rostolama yöntemi

Rostolama, fırınlamayla çok benzeyen bir teknik. Ancak söz konusu et pişirmek olduğunda daha çok fırınlama yerine rostolama şeklinde kullanılıyor. Özellikle daha lezzetli hale gelmesi için rostolanmış etlerin pişirildikten sonra 10 dakika kadar dinlenmesi gerektiğini ekleyelim.

Soteleme yöntemi

Tavayı iyice kızdırdıktan sonra ince bir yağ tabakası içinde pişirmeye ‘soteleme’ adı veriliyor. Soteleme yaparken özellikle her tarafın aynı oranda pişmesi için sık sık çevirmek şart.

Kızartma yöntemi

Son olarak kızartma yönteminden de bahsedelim. Bu aslında patates kızartmaları için kullanılan yöntem diyebiliriz. Tamamen sıcak yağ dolu olan tencereye pişirilmek istenen besinlerin bırakılmasıyla hızlıca sonuç alınabilir.