Mutfakların olmazsa olmazı patates ile yapılan birbirinden farklı 10 tarif

Patates ile yapılan birbirinden farklı tarifler
Patates ile yapılan birbirinden farklı tarifler

Patates… Küçük büyük gözetmeksizin müptelası olunan lezzetler kervanının sanıyoruz ki en başında. Ketçap-mayonez eşliğinde yenilen koca bir tabak patates kızartmasının verdiği haz çocukluğumuzdan günümüze taşıdığımız belki de en saf mutluluklardan. Peki sizce de mutfaklarımızın olmazsa olmazı patatesi kızartma olarak yeterince tüketmedik mi?

İÇİNDEKİLER

Kimi zaman nefis bir hamburgerin yanında, kimi zaman anne köfteleri eşliğinde en sevdiğimiz lezzetlerden biri olan patatesin kızartma dışındaki formlarına biraz haksızlık ettiğimizi düşündüğümüzden patates ile yapılabilecek birbirinden nefis tarifleri bu başlık altında toplayıp, bu defa patatesin nispeten daha sağlıklı formlarıyla tanışalım istedik.

Bu yazımızı okuduktan sonra patates kızartmasıyla bir müddetliğine vedalaşıp, soluğu mutfaklarımızda her daim bulunan ve asla yeri boş kalmayan patates sepetlerimizin yanında alıp, damak tadımıza en uygun tarifi seçip ev ahalisine veya yalnızca kendimize leziz mi leziz bir akşam yemeği hazırlamanın tam vakti.

Tatlı patatesli graten

Tatlı patatesli graten tarifi.
Tatlı patatesli graten tarifi.

Patatesi her ne kadar yemeklerimizde sıklıkla kullanıyor olsak da tariflerimizin pek de değişiklik gösterdiğini söyleyemek mümkün değil. Bu duruma Lokma olarak el koymaya karar verdik ve karşınıza ilk olarak nefis mi nefis bir graten tarifiyle geldik. Bu tarifimize özellikle de minikler bayılacak.

Hardallı patates

Hardallı patates tarifi.
Hardallı patates tarifi.

Hardalın yakışmadığı herhangi bir şey olduğunu düşünen var mı? En sevdiğimiz soslardan biri olan hardal söz konusu patates olduğunda daha lezzetli bir hale geldiğinden hardal ve patatesin uzaktan uzağa süregelen flörtünde kavuşma vakti. Bu defa hardalı patates ile direkt buluşturduk.

Hardal ve patatesin flörtü;hardallı patates tarifi

Patatesli Boşnak böreği

Patatesli Boşnak böreği tarifi.
Patatesli Boşnak böreği tarifi.

Balkan mutfağına olan sevgimizi Lokma’yı yakından takip eden herkes bilir. Bu defa börekleriyle dünyaya nam salmış Boşnakların efsanesiyle karşınızdayız; patatesli Boşnak böreği. Alınan her kaloriye değeceğine kefil olduğumuz bu lezzet karşısında tüm fit kalma çabalarımız çaresiz.

Balkanlardan gelen lezzet dalgası;patatesli boşnak böreği tarifi

Taze zahterli patates salatası

Annelerimizin günlerinden akıllarımıza kazınmış ve tadı hala damağımızda kalan patates salatasının bu halini yedikten sonra kendisine müptela olmanız oldukça mümkün. Zahterin nefis aromasıyla taçlandırdığı bu tarifimiz bizim bu listedeki favorimiz.

Parmesanlı patates

Parmesanlı patates tarifi.
Parmesanlı patates tarifi.

Parmesan peynirini patatesle buluşturup akıllara durgunluk veren bir lezzet ortaya çıkardığımız doğrudur. Özellikle kahvaltı sofralarına çok yakıştığını düşündüğümüz bu tarifimiz pazar kahvaltılarında sofraların en sevileni olmak için oldukça iddialı.

Patatesli peynirli tart

Patatesli peynirli tart tarifi.
Patatesli peynirli tart tarifi.

Sahi tart dendiği vakit neden aklımıza elmalı başta olmak üzere meyveli tartlar geliyor hiç düşündünüz mü? Meyveli tartları çok sevsek de yeniliği de bir o kadar sevdiğimizden bu defa patates ve peynirle deneyimlediğimiz tartımız Lokma mutfağında şimdiye kadar pişen en lezzetli şeylerden biri.

Patatesli pate

Patatesli Pate tarifi.
Patatesli Pate tarifi.

Ezme denince aklımıza ziyafet tadında kurulmuş sofraların yıldızları gelen sadece biz olamayız diye düşündük ve sıklıkla tükettiğimiz ezmelere de farklı bir soluk getirelim istedik. Son derece lezzetli ve pratik olan patatesli pate tarifimizle sofraların yeni yıldızına merhaba deyin.

Acılı ezme out;patatesli pate tarifi

Patatesli mantı

Patatesli mantı tarifi.
Patatesli mantı tarifi.

Türk mutfağının mihenk taşlarından biri olan kayseri mantısının başımızın üzerinde yeri var elbette :) Lakin sevilen tatlarda yeni bir soluk arayan herkes için her zaman en doğru adres; Lokma. Bu sebeple de mantıya yeni bir yorum katalım ve bir de patates ile deneyelim dedik ortaya çıkan bu leziz mi leziz sonucu da sizlerle paylaşalım istedik.

Mantıya yeni bir soluk;patatesli mantı tarifi

Borani

Borani tarifi.
Borani tarifi.

Bu defa da Erzurum yöresine ait olağanüstü lezzetiyle bizim gönlümüzü çoktan çalmış olan yöresel bir lezzetten söz edelim istedik. Ispanak dışında başka bir şeyle hayal edemediğimiz boraninin patatesli versiyonuna bizler denedik ve bayıldık. Şimdi sıra Lokma okurlarında.

Erzurum şöleni;borani tarifi

Patates püresi

Patates püresi.
Patates püresi.

Patates püresi tarifini elbette ki bilmeyenimiz yoktur. Lakin bu listenin sonuna da gerçek bir patates efsanesi yakışır dedik ve kapanışı böyle yapmak istedik. Et yemeklerimizin ve pilavlarımızın olmazsa olmazı patates püresini bir de Lokma farkıyla deneyimleme vakti geldi de geçiyor bile.

Bir efsaneydi, bir efsaneydi;patates püresi tarifi