Mutfakta en sık yapılan 10 hata

Mutfak hataları
Mutfak hataları

Birçoğumuz gün içinde mutfakta saatlerimizi geçiriyoruz. Peki mutfakta asla yapılmaması gerekenleri biliyor muyuz? Belki de çoğunu farkında olmadan yapıyoruz. O halde gelin birlikte mutfakta yapılmaması gereken ve hatta bazıları tehlikeli olan davranışlara göz atalım.

Alev almış yağa su dökmek

Bizce bu, mutfakta yapılabilecek en büyük üç hatanın içerisinde yer alıyor. Ateşi söndürmek için ilk yaptığımız şey her zaman su dökmek olsa da burada durumlar farklı! Kızgın yağınız alev aldıysa su dökmek yangını 10 katına çıkartacaktık. Burada yapılması gereken en iyi çözüm tencerenin altını kapatmak ve kuru bir havluyla tuttuğunuz tencere kapağını tencerenin üzerine örtmeye çalışmak olacaktır.

Çiğ hamur yemek

Karbonhidratların sindirilebilmeleri için emilmeleri ve metabolize olmaları gerekir. Yani çiğ hamur yemek hem karın ağrısı yapacaktır hem de bağırsak sorunlarına yol açacaktır.

Haşlanmış makarnaları yıkamak

Makarnayı süzdükten sonra yıkamak makarnanın büyük oranda lezzetini kaybetmesine neden olur. Süzdüğünüz makarnayı direkt olarak sosla buluşturun, farkı anlayacaksınız!

Mikser yerine blender kullanmak

Evet bazı durumlarda mümkün ancak kek, pandispanya gibi içi hava alması gereken hamurlarda mikser yerine blender kullanmak pek de iyi bir tercih değil çünkü mikser kek hamuruna çok güzel bir şekilde hava aldırıyor böylece keklerimiz daha puf oluyor.

Tavayı önceden ısıtmamak

Sote, ızgara ya da kızartma yapacaksınız. Tencerenin altını yakmadan veya tavanızı ısıtmadan yağınızı koyarsanız yaptığınız yemekler çok daha fazla yağ çekecektir.

Islak havluyla sıcak tepsi tutmak

Islak havluyla veya ıslak elbezleri ile sıcak tencere, kavanoz ya da tepsi tutmak elinizin daha çabuk yanmasına sebep olacaktır. Çünkü ıslak havlular ısıyı kuru havlulara göre çok daha hızlı bir şekilde iletirler.

Etin buzunu oda sıcaklığında çözdürmek

Oldukça sağlıksız olan bu yöntemi belki de birçoğumuz yaptık ancak et buzluktan çıkınca buzdolabında çözdürülmeli. Birden donuk halde oda sıcaklığında bekletilen etlerde ciddi bir bakteri çoğalması gözlemlenmiştir. Siz siz olun yarın et yapacaksanız etlerinizi şimdiden buzluktan buzdolabına indirin.

Sıcak kaseyi ıslak yüzeye koymak

Bunu yapmak kasenin bir anda tuzla buz olmasına sebep olabilir. aynı şekilde sıcak bir tencereyi de cam bir masanız varsa ona koymak aynı sonucun doğmasına neden olabilir.

Suyu az gelen hamura birden su eklemek

Yoğurduğunuz hamura su ne kadar az gelmiş olursa olsun ekleyeceğiniz suyu çok çok az ekleyerek yoğurmaya devam etmelisiniz. Aksi takdirde hamurunuz parçalı olacaktır ve kıvamı pürüzsüz olmayacaktır.

Blendera sıcak malzeme koymak

Bazı profesyonel mutfaklarda yapılsa da evde yapmak oldukça tehlikeli. Blender içerisinde sıcakla birlikte biriken basınç, siz makineyi çalıştırınca patlamaya sebep olabilir. Aman dikkat!