Mutfakta tasarruf yapmanın yolları

​Mutfakta tasarruf yapmanın yolları
​Mutfakta tasarruf yapmanın yolları

Elektrik Mühendisleri Odası'nın yapmış olduğu çalışmaya göre evde en çok enerji harcanan yer mutfak seçildi. Tabi her ne kadar elektrik üzerine bir araştırma yapılsa da diğer faktörleri de ele alınca evin en çok gideri olan alanı mutfak oluyor. "Peki Lokmacığım devir ekonomi devri bu enerji tüketimini azaltmanın bir yolu yok mu?" Derseniz sizin için birkaç ipucu sunduk hadi beraber bakalım.

Fırında birden fazla ürün pişirmeye çalışın

Yemek yaparken fırın kullanacaksanız ve ürünlerin pişme dereceleri aynıysa aynı anda pişirmeniz enerji tasarrufu etmenize yardımcı olacaktır. Zaten günümüzde yapılan fırınlar kokuları birbirine karıştırmadığı için yemeklerinizde koku olmayacaktır.

Bulaşıkları makineye atın

Maalesef hala günümüzde birçok kişinin vazgeçemediği alışkanlıklardan birisi bulaşıkları önce sudan geçirip sonra makineye atmak. Ancak bu durum hem israfa hem de daha fazla para harcamanıza sebep oluyor. Bu sebeple bulaşıkları makineye atmalı ve iyice dolmadan da makinenizi çalıştırmamanız gerekiyor.

Buzdolabını tam doldurun

Birçok kişinin buzdolabı tam dolduğu zaman daha fazla enerji harcadığının düşündüğünü biliyoruz ancak durum bunun tam teresi. Bu sebeple buzdolabınızda yer alan boşlukları doldurarak aynı enerjiyle daha fazla ürünün bozulmasını engellemiş olacaksınız.

Ocağı etkili kullanın

Mutfakta en fazla harcama yapılan noktalardan biri hiç kuşkusuz üzerinde her gün yemek pişirdiğimiz ocaklar. Ancak maalesef birçok kişi bu ocakları etkili kullanamıyor ve gereğinden fazla enerji tüketmiş oluyor. Bu sebeple ocaklarınızın küçük gözlerine küçük tencere büyük gözlerine ise büyük tencere koymalı aynı zamanda tencerenin dışına ateş taşacak kadar altını açmamanız gerekiyor.

Yeniden kullanılabilir ürünler tercih edin

Maalesef günümüzde kullan at ürünlerinin en çok harcandığı yer yine mutfak! Kağıt havlulardan plastik pipetlere kadar birçok kullan at ürünlerinin olduğu günümüzde yeniden kullanılabilir ürünler seçmek hem dünyamız hem de aile ekonomimiz içinde önemli. Bu sebeple kağıt havlu yerine temiz havlular tercih edebilir, plastik pipetler yerine cam veya metal kullanabilir ve en önemlisi plastik poşet yerine uzun süre kullanabileceğiniz bez torbalar tercih edebilirsiniz.

İhtiyacınız kadar yemek yapın

Bazılarınızın çok çeşit yemek yaptığını biliyoruz ancak maalesef fazla porsiyon yemek yapılınca ve kalınca gıda israfı oluyor. Bu sebeple kaç porsiyon yemeğe ihtiyacınız olduğunu bilmeli ve ona göre yemek yapmalısınız. Bu sayede hem her gün yeni bir lezzet tatmış olursunuz hem de emekleriniz çöpe gitmemiş olur.