Çikolata sevgisinin altında yatan neden ne?

​Çikolata sevgisinin altında yatan neden ne?
​Çikolata sevgisinin altında yatan neden ne?

"Çikolata sevmiyorum" Diyen birine rastlama olasılığınız yüzde kaç hiç düşündünüz mü? Evet doğru bildiniz neredeyse yok denecek kadar az! Peki ama nasıl oluyor da herkes çikolatayı sevebiliyor hatta bazıları çikolatasız yapamıyor? Çikolata sevgisinin bilimsel bir açıklaması var mı gelin bir bakalım.

Çikolata sadece çocukların değil yetişkinlerinde vazgeçemediği ve çok sevdiği yiyecekler arasında. Hatta bu sevgi o kadar fazla ki bazıları çikolata krizi denilen aşırı yeme isteğiyle de karşı karşıya kalabiliyor. Peki ama herkesin tat algısı farklı olmasına rağmen nasıl oluyor da insanların hemen hemen hepsi çikolatayı çok seviyor? Bu sorunun tek bir cevabı yok!

Herkesin neden çikolata sevdiğine dair yapılan araştırmalar, bu sevginin en büyük sebebini çikolatanın yüzeyinde bulunan yağa bağlıyor. Yani çikolatayı ağzımıza attığımızda dilimizde gösterdiği erime hissi tat algılayıcılarımızın hoşuna gidiyor ve beyne güzel sinyaller yolluyor. İşte bu erime hissi mutlu olmamızı sağladığı için çikolatayı daha çok seviyoruz.

Çikolata sevgisi üzerine yapılan bir başka araştırma ise çikolatanın içerisinde yer alan karbonhidrat ve yağ oranının sütle benzer olduğunu ortaya koyuyor. Yani çikolatanın içerisinde yer alan karbonhidrat her zaman yağın iki katı şeklinde oluyor. Bu birleşim anne sütüne benzediği için çikolatayla aramızda farklı bir bağ oluşmuş oluyor.

Çikolata sevmemizde yatan son neden ise hepinizin bildiği gibi kakaonun içerisinde yer alan ve mutluluk veren bileşikler. Bu sebeple çikolata yediğimizde mutlu oluyoruz ve mutlu oldukça daha da fazla seviyoruz.