Nişasta çeşitleri ve kullanım alanları

Nişasta çeşitleri.
Nişasta çeşitleri.

Şimdi bahsedeceğimiz bu mucize kıvam artırıcıların hangilerini kullanacağınız konusunda kafanız bir miktar karışıyor olabilir. Bunun çözümü pek tabii Lokmacığınızda! Mısır nişastası hangi tariflerde kullanılır? Pirinç nişastası nedir? Buğday nişastası kullanım alanları nelerdir? gibi soruların yanıtlarını veriyoruz!

İÇİNDEKİLER

Ağızda dağılan çıtır baklavaların, pürüzsüz muhallebilerin, kıyır kıyır poğaçaların sırrı, ‘nişasta!’ Şimdi bahsedeceğimiz bazı patates çeşitlerini belki de hiç duymamış olabilirsiniz fakat aslında hepsini marketlerde kolaylıkla bulabilir ve farklı farklı tariflerinizde kullanabilirsiniz.

Bir tür karbonhidrat olan bu besinin bir çay kaşığı 20 kalori olarak ölçülüyor. Pirinç, mısır, patates ve buğday da dahil olmak üzere çoğu bitki enerjilerini nişasta olarak depoluyor. Bu da bahsettiğimiz bu yiyeceklerin neden yüksek miktarlarda nişasta içerdiğini kolayca açıklıyor. Unutmadan söyleyelim nişasta kan şekerini bir miktar yükselttiği için şeker hastalarının uzak durması gereken besinler arasında. Hadi o halde merak edilen soruların cevaplarına geçelim!

Mısır nişastası nedir ve hangi tariflerde kullanılır?

19. yüzyılda New Jersey’de geliştirilen mısır nişastası bugün dünyanın birçok yerinde üretilen bir besin hâlini aldı.

Mısır nişastasını kıvamından memnun olmadığınız çorbalarınızda kullanabilirsiniz. Bunun dışında özellikle diğer tuzlu tariflerinizde ve kıvamını artırmak istediğiniz soslarınızda, kek ve kurabiyelerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Uzak doğu mutfağında yağ çekmemesi ve çıtır olması amacıyla kızartılacak olan tavukların dışına bulanır. Nişastaları kavanozlara koydunuz ve hangisi mısır nişastası ayıramıyorsanız bunun cevabı çok kolay! En beyaz olan mısır nişastasıdır.

Patates nişastası kullanım alanları

Patates nişastası, patatesleri ezip özü ile elde edilen doğal bir nişastadır. Nişasta yıkanır, toplanır ve kurutularak kokusuz ve tatsız ince beyaz bir toz hâlini alır. Mısır nişastası gibi, patates nişastası da çorbaları, sosları ve pasta kremalarını koyulaştırmak için kullanılıyor. Glutensiz ve vegan pişirmenin de önemli bir parçası olan patates nişastası, hangi türünü satın aldığınıza bağlı olarak, glütensiz, sütsüz, tahılsız ve soyasız bile olabiliyor. Tüm bunlar da onu gıda alerjisi olanlar için güvenli bir besin hâline getiriyor.

Hatırlatmakta fayda var ki topak oluşturmaması için tıpkı mısır nişastası gibi patates nişastasını da tariflerinizde kullanmadan önce su ile açmalısınız. Bu nişastayı mısır nişastasından ayıran en önemli fark ise soslarda kullanıldığında mısır nişastasına göre daha net, berrak ve parlak bir görünüm vermesi!

Pirinç nişastası nedir ve nerelerde kullanılır?

Dikkat pirinç unu ile karıştırılmasın! Nötr bir tadı ve ıslatıldığında şeffaf jel kıvamında olan pirinç nişastası tıpkı patates nişastası gibi glutensizdir. Marketlerde bulunan organik gıda ürünlerinde, bebek mamalarında, yemeye hazır çabuk gıdaların birçoğunda pirinç nişastası kullanılır.

Pirinç nişastasını sütlü tatlılarınızda, tatlı hamur işlerinizde ve hatta cilt maskesi olarak bile kullanabilirsiniz.

Buğday nişastası hangi tarifler için uygun?

Sütlü tatlılarımıza o alışık olduğumuz muhteşem kıvamı veren buğday nişastası için fazla söze gerek yok! Onunla çıtır çıtır baklava yufkaları, uzun süre tazeliğini koruyan kurabiyeler ve pürüzsüz kremalar yapabilirsiniz.

Buğday nişastasının oldukça ilginç başka bir özelliği daha var: ‘kağıtları koruyor!’ Eski dönemlerde kağıtların hastalanmaması ve böceklenmemesi için buğday nişastasından ‘aher’ olarak adlandırılan bir muhallebi pişirilir ve kağıtların üzerine sürülürdü. Bu kağıtlar üzerindeki yazılarla beraber günümüze kadar hiç bozulmadan kalabilmiştir.