Nobel ödüllü beslenme şekli: 'aralıklı oruç'

Aralıklı oruç
Aralıklı oruç

Yoshinori Ohsumi 2016'da hücrelerin yenilenmesi için yaşlı hücre parçacıklarının yok edilmesinin gerektiğini ve bunun da uzun süre aç kalarak mümkün olduğunu belirttiği teziyle Nobel Tıp ve Fizyoloji Ödülü'nü aldı. Peki aralıklı oruç nedir? Aralıklı orucun faydaları nelerdir? Hadi gelin cevaplarına hep birlikte bakalım.

İÇİNDEKİLER

Bahsedilen bu beslenme sistemi yeni moda bir diyet değil, aslında binlerce yıldır metabolizma sistemimizin doğal mekanizması. Vücut için tokluk kadar açlığında önemli olduğunu kanıtlayan bu bilimsel araştırmayı basit bir şekilde özetleyeceğiz.

Oruç, dini terminolojide belli bir süre yemeden içmeden kesilmeyi ifade ederken diğer taraftan vücudun maddi ve manevi kirlerden de arınmasını temsil eder. Otofaji yani aralıklı oruç da benzer şekilde vücudun kendi kendini temizlemesi ve eğitilmesini ifade etmekte.

Otofaji nedir?

Vücut hücreleri canlılığını sürdüremediği zaman geri dönüşüme giderler. Bu duruma hücrenin 'programlı şekilde ölüşü' de diyebiliriz. Bu, kötü gibi görünse de gerekli bir durum. Otofaji ise bu durumu tetikliyor. Yemek yediğimizde kan şekeri yükselirken aç kaldığımızda ölü hücreler yenileniyor ve genç hücreler geliyor.

Peki hep aç mı kalacağız?

Elbette hayır! Hücrelerin sağlıklı yenilenmesi için günlük 16 saatlik bir açlık yeterli. 3 gün yemek yememe gibi bir durum söz konusu değil.

Öğlen 12 gibi yiyeceğiniz sağlam bir kahvaltı ya da yemek ve akşam 8'de yediğiniz akşam yemeği ile aç kalmayarak vücudunuzda otofaji sürecini kolayca başlatabilirsiniz.

Aralıklı orucun faydaları nelerdir?

-Kan şekerinde sağlıklı bir düşüş yaşanır.

-İnsülin (şeker) seviyesini düşürür. Şeker hastalığında çoğunlukla ilaç ihtiyacını ortadan kaldırır.

-Beyin hücrelerinin yenilenmesini sağlar ve alzheimer hastalığına karşı korur.

-İnsülin direnci kırılır.

-14 saati geçen kalori almama durumunda metabolizma 'yağ yakma' moduna geçer. Böylece doğal ve sağlıklı şekilde kilo verilir.

-'Gençlik hormonu' salgılanır. Hem cildi hem de organları gençleştirir.

-Karaciğer yağlanmasını kısa sürede ortadan kaldırır.

-Vücudun doğal antioksidan koruma sistemlerini aktif hale getirir ve kansere yakalanma riskini ciddi oranda azaltır.

-Kalp damar hastalıklarını tedavisinde ilerleme kaydetmeye yardımcı olur.

-Tansiyonu dengeler.

Kısaca aralıklı oruç,

"Hücrelerimizin içinde bir bahar temizliği ve gençleşme harekâtıdır."

Kaynak: Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu